Deca Tome Zdravkovića – Ćerka i Sin Nastavljaju Očevu Ostavštinu 

Toma Zdravković, jedan od najpoznatijih boema i muzičkih legendi Balkana, iza sebe je ostavio dvoje dece iz dva braka – ćerku Žaklinu i sina Aleksandra.
Kao čovek koji je voleo život punim plućima, Toma je bio poznat ne samo po svojim emotivnim pesmama, već i po burnom ljubavnom životu. Njegova četiri braka i brojni životni izazovi oblikovali su njegov umetnički izražaj, ostavljajući pesme koje se i danas pevaju s istom emocijom.
Ćerka Žaklina – Očeva Suza i Sećanje
Prva ćerka Žaklina rođena je u Tominom prvom braku sa Olgicom 1963. godine.
Iako nije imala mnogo vremena da provede sa ocem zbog njegove pevačke karijere i načina života, njegov duh zauvek je ostao deo nje.
Najviše joj je žao što nisu imali više vremena zajedno, ali čuva jednu posebnu stvar od svog oca – pisma i lične uspomene koje joj znače više od bilo čega.
Uvek ističe da je prava dama i da je ponosna što nosi prezime jednog od najvećih umetnika naše scene.
Sin Aleksandar – Očeva Kopija sa Neverovatnim Poslom
Tomin sin Aleksandar nasledio je očev izgled, ali i strast za umetnošću.
Iako nije krenuo stopama muzike kao otac, njegov posao je izuzetno zanimljiv i neobičan – radi u sferi tehnologije i dizajna, gde je vrlo cenjen.
Kažu da neverovatno podseća na Tomu, kako izgledom, tako i ponašanjem – skroman, duhovit i uvek nasmejan.
Oduvek je želeo da živi van medijske pažnje, ali je neizbežno da ga ljudi povezuju sa slavnim ocem.
Tomina Ostavština – Pesme koje Žive Večno
Iako je prošlo mnogo godina od Tomine smrti, njegova muzika nastavlja da živi. Pesme poput:
“Dotak’o sam dno života”
“Za Ljiljanu”
“Odlazi, odlazi”
“Umoran sam od života”
i mnoge druge ostaju simbol boemskog života i neprolazne ljubavi.
Njegova deca su ponosna na njega, i iako nisu previše eksponirani u javnosti, njihova ljubav prema ocu je neizmerna i iskrena.
Toma Zdravković nije bio samo pevač – bio je pesnik duše, čovek emocija i legenda koja nikada neće biti zaboravljena.
Zauvek ostaje u srcima svih onih koji vole pravu muziku i iskrene emocije.
Dva Nevjerojatna Recepta: Kremasti Špinat i Brzi Brokoli s Karfiolom 


Danas vam donosim dva zdrava i ukusna recepta koji su savršeni kao prilog uz meso ili samostalni vegetarijanski obrok.
Prvi recept je kremasti špinat, tradicionalan način pripreme koji su koristile naše bake i mame.
Drugi recept dolazi iz španske kuhinje, a uključuje brzo pripremljeni brokoli i karfiol s povrćem – bogato vlaknima, vitaminima i prepunog okusa!
Recept za Kremasti Špinat – Savršen Prilog uz Svako Jelo
Sastojci
1 kg svježeg špinata
200 ml mlijeka
1 jaje
1 češanj bijelog luka (sitno nariban)
1 kašika brašna
1 kašika putera ili ulja
Sol i papar (po ukusu)
Priprema
Priprema špinata
- Očistite špinat i narežite ga na tanke trakice.
- Prokuhajte ga u ključaloj vodi nekoliko minuta, zatim ocijedite i isperite hladnom vodom.
Priprema zaprške
- U tavi zagrijte puter ili ulje.
- Dodajte sitno naribani bijeli luk i kratko ga propržite.
- Umiješajte kašiku brašna i propržite još 30 sekundi dok ne postane lagano zlatno.
Dodavanje špinata
- Pomiješajte špinat s mlijekom, dodajte umućeno jaje i smjesu brašna s bijelim lukom.
- Začinite po ukusu solju i paprom.
Kuhanje
- Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne (oko 5-7 minuta).
Poslužite uz pečeno meso, pire krumpir ili rižu. Ovaj kremasti špinat će vas oduševiti svojim bogatim okusom!
Recept za Brzi Brokoli i Karfiol s Povrćem
Sastojci
900 g brokule
450 g karfiola
5 šoljica mlijeka
Sol (po ukusu)
1 glavica luka (sitno sjeckana)
1 šargarepa (narezana na sitne kockice)
1 paprika (sitno sjeckana)
1 češanj bijelog luka (sitno sjeckan)
2 kašike maslinovog ulja
Peršun (po ukusu)
200 g cherry rajčica (prepolovljenih)
Priprema
Priprema brokule i karfiola
- Operite i narežite brokulu i karfiol na male komade.
- U lonac s kipućom vodom dodajte brokulu, malo soli i mlijeko te kuhajte oko 3 minute.
- U drugu posudu stavite karfiol, vruću vodu i mlijeko, dodajte sol i kuhajte oko 5 minuta.
Pirjanje povrća
- U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i šargarepu te pirjajte dok ne postanu mekani i blago karamelizirani.
- Dodajte češnjak i papriku, nastavite pirjati još 2 minute.
Spajanje sastojaka
- Ocijedite brokulu i karfiol te ih prebacite u tepsiju.
- Dodajte pirjano povrće i narezane cherry rajčice.
- Dobro promiješajte i dodajte peršun po ukusu.
Ovo jelo je odlično kao lagani ručak ili kao prilog uz ribu, meso ili tofu!
Zaključak
Kremasti špinat je tradicionalno jelo koje se savršeno slaže s mesom i prilozima.
Brokoli i karfiol na španski način su brz i zdrav obrok, bogat vlaknima i vitaminima.
Oba recepta su jednostavna, zdrava i preukusna!
Isprobajte oba i uživajte u zdravim i ukusnim jelima!