Jednostavan za izradu, izuzetno brz za sklapanje, a izvanredno sočan i ukusan!

POTREBNE OSNOVNE KOMPONENTE:

Trebat će vam oko 350-400 grama listova za lazanje (ovisno o veličini tepsije), 400 grama pureće šunke, 300 grama gauda sira (ili bilo kojeg sira po želji), 150 grama plus dodatnih 50 grama za preljev od parmezana, 700 mililitara mlijeka, 5 žlica brašna, malo vegete, soli, papra i muškatnog oraščića.

KOJI SU KORACI ZA NAPRAVU UKUSNIH LASAGNA?

Da biste napravili bešamel, pomiješajte brašno s hladnim mlijekom kako biste uklonili grudice, zatim dodajte sol, povrće, papar i senf. U smjesu ubacite orahe. Stavite smjesu na laganu vatru i neprestano miješajte. Kad prokuha umiješajte 150 g parmezana.

Vatrostalnu ili keramičku posudu prvo namažite uljem, zatim stavite sloj listova za lazanje pa bešamel, šunku i naribani sir. Ponavljajte ovaj postupak slaganja dok ne iskoristite sve sastojke. Završni sloj prelijte bešamelom i dodatno pospite sirom s 50 g parmezana.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite oko 20 minuta.

PORCIJA:

Recept sam otkrila u jednom časopisu, a odlično se slaže uz zelenu salatu i čašu crnog vina.

BONUS:

  • Stvarno bih voljela da sam prije otkrila ovaj recept! Čini idealan doručak za samo 10 minuta!

Uživajte u prekrasnoj mješavini mediteranskih okusa uz naše izvrsne kolače od povrća i sira. Ovaj preslatki kolač ima meku, vlažnu podlogu prepunu šarenog povrća, ukusnog feta sira i bogatog sira mozzarella. Idealno za doručak ili kao slatka poslastica, ovo je jelo i ukusno i hranjivo. Uronimo sada u specifičnosti pripreme ove izvrsne torte.

POTREBNE OSNOVNE KOMPONENTE:

2 jaja, 50 ml (3 1/2 žlice) biljnog ulja, 100 ml (1/2 šalice) mlijeka, sol po ukusu, 5 g (1 žličica) praška za pecivo i 130 g (1 šalica + 1 mjerica) ) brašna. Za nadjev: 1 nasjeckana slatka žuta paprika, 1 nasjeckana slatka crvena paprika, 1 nasjeckana rajčica, 50 g (1/4 šalice) narezanih zelenih maslina, 100 g (3 1/2 oz) izmrvljenog feta sira, svježi kopar okusa i 100 g (3 1/2 oz) nasjeckanog tvrdog sira mozzarella. talog, 20 grama (1 1/2 žlica) maslaca za podmazivanje kalupa, brašno za posipanje kalupa i ribani sir mozzarella po želji.

Pomiješajte mokre sastojke razbijanjem jaja u zdjelu za miješanje, zatim dodavanjem biljnog ulja i mlijeka. Smjesu dobro umutiti dok se sve dobro ne sjedini i posoliti po želji.
Umiješajte suhe sastojke postupnim dodavanjem brašna i posipanjem praška za pecivo. Nastavite miješati dok tijesto ne dobije glatku konzistenciju bez grudica.

Priprema nadjeva

Pripremite povrće tako da nasjeckate žutu papriku, crvenu papriku i rajčicu, a zelene masline narežite na ploške. Feta sir izmrvite, a tvrdu mozzarellu naribajte. Na kraju nasjeckajte malu vezicu svježeg kopra. U posebnoj većoj zdjeli pomiješajte sastojke za nadjev: dobro izmiješajte nasjeckanu papriku, rajčicu, masline, izmrvljeni feta sir, nasjeckani kopar i polovicu naribanog sira mozzarella. Provjerite jesu li sve komponente ravnomjerno izmiješane.

  • Prikupite sastojke i pripremite kalupe: Započnite zagrijavanjem pećnice na 180°C (350°F). Kalup za pečenje dobro premažite maslacem, pazeći da svaka strana bude dovoljno pokrivena. Da se ne lijepi, kalup pospite brašnom. Sjediniti tijesto i nadjev: Smjesu povrća i sira pažljivo umiješati u pripremljeno tijesto. Miješajte dok se nadjev jednolično ne rasporedi po tijestu.

Napunite pripremljene kalupe tako da u njih ulijete smjesu. Koristite lopaticu kako biste osigurali ravnomjernu raspodjelu. Na vrh dodajte sir mozzarella: ostatak naribanog sira mozzarella ravnomjerno rasporedite po površini tijesta.

pećnica

Kolač pripremite tako da kalup stavite u zagrijanu pećnicu i ostavite da se peče oko 35 minuta. Kolač će biti gotov kada vrh postane zlatnosmeđi i hrskav, a čačkalica zabodena u sredinu izađe čista.

  • Ostavite da se kolač ohladi: kada je pečen, kolač izvadite iz pećnice i ostavite da kratko odstoji u kalupu. Nakon 10 minuta premjestite ga na rešetku da se potpuno ohladi. Narežite na kriške i poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.

Prijedlozi posluživanja Ova mediteranska torta od sira od povrća zasigurno će oduševiti svojim izvrsnim okusima i lijepom teksturom, što je čini savršenom za svaku priliku. Lijepo nadopunjuje svježu zelenu salatu ili zdjelu juhe, ali se ističe i kao fantastičan samostalan međuobrok.

Preporučujemo