Recept za ove kolačiće dobila sam od vrlo bliske prijateljice prije nekoliko godina i moram priznati da su nam ovo jedni od najdražih kolačića, pogotovo kada ih radimo za božićne i novogodišnje praznike. Ovo su kolačići koji se najviše prave i najviše jedu. Djeca ih obožavaju, pa možete napraviti zdraviju verziju od cjelovitog pšeničnog brašna (nemojte uopće osjetiti razliku – većinu naših kolača radimo od cjelovitog pšeničnog brašna), tamne čokolade i zdravijeg maslaca.

Ako ste u stisci s vremenom, vrlo su brzi za napraviti, potrebno vam je samo 10 minuta da se ispeku, a čuvat će se danima (ili čak tjednima) ako ih držite u limu i odbijate ih pojesti.

Važne bilješke:

Kolačići će se dugo čuvati ako se čuvaju u staklenci ili hermetički zatvorenoj plastičnoj kutiji.
Izbor brašna je na vama – bijelo brašno ili integralno brašno. Bolje je koristiti integralno brašno, nećete uopće osjetiti razliku, a dobit ćete zdraviji desert.
Možete koristiti i bilo koju čokoladu – mliječnu ili za kuhanje, ili čak obje. Za zdraviju verziju odaberite tamnu čokoladu s većim udjelom kakaa.
Maslac treba biti sobne temperature pa ga je najbolje izvaditi iz hladnjaka prije pripreme kolačića.
Ostavite dovoljno prostora između kolačića jer se smjesa tijekom pečenja širi kako se svi kolačići ne bi spojili ili zalijepili jedan za drugi.
Pecite 10 minuta! Za pečenje im je zapravo potrebno samo 10 minuta, ako ih ostavite minutu dulje brzo će izgorjeti. Možda će vam se činiti premekani kada ih izvadite iz pećnice, ali postat će hrskavi dok se ohlade.

Materijal :
300 g brašna
1 prašak za pecivo (7 g)
1 vanilin šećer (7 g)
150 g šećera
2 jaja
120 g maslaca*
180 g čokolade

Maslac treba biti sobne temperature pa ga je najbolje izvaditi iz hladnjaka prije pripreme kolačića. Za zdravije kolačiće odaberite integralno pšenično brašno, čokoladu s većim udjelom kakaa i zdravije maslace poput kakao maslaca.

Priprema:

1. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, vaniliju i šećer u velikoj zdjeli.

2. U posebnoj zdjeli pjenasto izmiješajte jaja i omekšali maslac.

3. Smjesu jaja i maslaca pomiješajte s ostalim sastojcima u velikoj zdjeli i rukama mijesite tijesto dok ne dobijete jednoličnu smjesu – tijesto.

4. Dodati narezanu čokoladu (ili čokoladne kapljice).

5. Dobiveno tijesto oblikujte u dvije štruce, zamotajte ih u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta, kako vam se tijesto ne bi lijepilo za ruke i kako biste lakše oblikovali kekse.

6. Zagrijte pećnicu na 180°.

7. Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga u kuglu i stavite na papir za pečenje.

  • Ostavite dovoljno razmaka između kolačića jer će se smjesa tijekom pečenja povećati kako se svi kolačići međusobno ne bi spojili ili zalijepili.
  • Pecite 10 minuta! Za pečenje im je zapravo potrebno samo 10 minuta, ako ih ostavite minutu dulje brzo će izgorjeti.
  • Možda će izgledati premekano kada ih izvadite iz pećnice, ali će postati hrskavi dok se ohlade.

Preporučujemo