Vidjeti kako se vaše svježe bilje brzo suši i vene može vas jako rastužiti ,pogotovo ako je riječ o namirnicama koje volite i često koristite u ishrani. Sada, uz ovaj praktični trik, možete sačuvati svježinu peršuna (i kopra) i uvijek imati aromatično bilje pri ruci za pripremu ukusnih jela!

 

Za ovaj trik potrebni su vam : manja staklenka koja nije zatvorena, veća staklenka s poklopcem i voda.Naravno,sve se ovo može lako pronaći u svakom domaćinstvu.

 

 

Koraci za očuvanje svježeg peršuna su sljedeći:

 

Pripremimo manju staklenku,a evo i kako: U manju staklenku ulijte nekoliko centimetara vode.

Postavljanje peršuna obavaljamo na ovaj način: Stavit ćemo svježi peršun u tu staklenku, pazeći da korijeni budu uronjeni u vodu.

Stvaranje mini staklenika jako je fasinantno ,a to možemo postići na sljedeći način : Postavite veću staklenku naopako preko manje staklenke tako da se peršun nalazi unutar veće staklenke.

Zatvaranje staklenika vršimo na sljedeći način: Čvrsto zavrnite poklopac veće staklenke kako biste zatvorili mini staklenik.

 

Prednost ove metode jeste stvaranje idealnog okruženja za peršun putem mini staklenika koji sprječava da se lišće osuši i požuti. Na ovaj način, peršun može ostati savršeno svjež i do četrnaest dana i to kada se čuva u frižideru.

 

Zanimjivo je da na ovaj način možemo održavati i svježinu kod kopra.

 

Kao što smo već rekli,ovaj trik nije vezan samo i isključivo za peršun; isto se može primijeniti i na kopar, pružajući vam uvijek svježe bilje za pripremu obroka. Ovaj jednostavan, ali efikasan trik može olakšati život svakoj domaćici ili domaćinu, omogućavajući vam da uvijek imate svježe bilje na dohvat ruke. Isprobajte ovu metodu i uživajte u dugotrajnoj svježini vašeg omiljenog bilja!

 

 

Što se tiče peršuna (lat. Petroselinum crispum), on predstavlja biljnu vrstu iz porodice štitarki, koja je višegodišnja ali i jedina u ovoj porodici. Njegovi su listovi  tamnozeleni te  rasperjani.Imaju i karakterističan miris,a na listovima se nalaze i  prate žućkastozelenkasti cvjetići skupljene u sastavljene štice. U listovima se nalazi eterično ulje koje može da se koristi kao začin i u medicini, dok se iz plodova dobiva eterično ulje s apiolomPeršun je popularan i svim zemljama širom svijeta.

 

Peršin se može koristi i kao začin, posebno za supe ali ga mnogi koriste i u  dekoraciji jela,te za poboljšanje okusa. Korjenasti peršin s lišćem može se čuvati tokom zime u pijesku ili zemlji jer je otporan. Za dekoraciju jela najčešće se koristi lisnati peršin, dok se u prodaji može naći i kao sušeni list.

 

Interesantan je i podatak iz 2023. godine kada je peršun proglašen najotrovnijom biljkom.To je ilo ogromno iznenađenje za sve jer je peršun jako rasprostranjen u svakodnevnoj upotrebi na mnoge načine.Kao što smo već naveli,osim u kulinarstvu može da se koristi čak i u medicini.Kasnije se otkrilo da se ne radi zapravo o lišću,već je riječ o cvjetovima.Naime u određenom periodu dolazi do cvjetanja novih stabljika i na njima se razvijaju žuti cvjetovi a ti cvjetovi imaju veliki broj toksina.Treba napomenuti da se oo dešava samo u drugoj godini ,dok se u prve godine (jer je peršun kako smo već rekli višegodišnja,odnosno dvogodišnja biljka) ovakvo nešto ne može desiti.

 

Preporučujemo