Vaše biljke će rasti nevjerovatno i postati 10x tolerantnije. Pokazat ćemo vam kako sami napraviti najbolja prirodna gnojiva i pesticide.

Kopriva se sve više koristi u organskoj proizvodnji. Može se koristiti kao đubrivo ili veoma efikasan insekticid.

Popijte samo jedno piće uveče. Vaš stomak će postati manji za 5 dana!
Čaj od koprive, koji se koristi kao tečno azotno đubrivo, veoma pozitivno utiče na kultivisane biljke, podstičući rast, stvaranje hlorofila i povećavajući otpornost biljaka na stres, štetočine i bolesti.

Gnojite tako što ćete stabljike i listove koprive nasjeckati, staviti ih u drvenu ili plastičnu posudu i zaliti vodom, ali ne do vrha (jer će biti puno pjene). Kišnicu je najbolje koristiti kao dopunsku vodu, ali se može koristiti i drenaža ako nema uslova za žetvu. Stavite posudu na sunce i miješajte barem jednom dnevno. Nakon 15 dana, kada boja potamni i mjehurići nestanu, gnojivo je spremno.

Gnojivo se može primijeniti zalijevanjem tla oko biljke ili folijarnim prskanjem. Kada ga koristite za zalijevanje, razrijedite ga vodom u omjeru 1:10. Kada se koristi na listovima, prije upotrebe mora se procijediti i razrijediti vodom u omjeru 1:10 do 1:25.
Kopriva se može koristiti i kao insekticid u obliku čaja ili ekstrakta.

1 kg koprive i 1 kg pelina nasjeckati, preliti sa 8 litara kipuće vode i ostaviti najmanje pola sata. Zatim se može filtrirati i ohladiti prije upotrebe za prskanje oboljelih biljaka.

Ekstrakt koprive može se koristiti za prskanje biljaka za uklanjanje vaški.

Priprema se tako što se 1 kg usitnjene koprive (stabljika i listovi, bez sjemenki) prelije sa 9 litara vode (najbolje kišnice) i ostavi 24 sata uz povremeno miješanje.

Procijedite ekstrakt i poprskajte ga po zaraženim biljkama prije upotrebe nerazrijeđenog.

ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje

Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.

Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.

10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo

Preporučujemo