Dr Ivanov je došao do revolucionarnog otkrića da se čak i najteže bolesti manifestuju u zakiseljenom tijelu, a pronašao je i način za liječenje želučanih tegoba sa samo 4 badema. Osim toga, on dijeli svoje uvide o prednostima sode bikarbone.

Može li se alkalnost tijela postići ishranom? Da li soda bikarbona zaista pomaže kod ovog problema, kako mnogi tvrde? Ova pitanja su izazvala brojne rasprave, ali ostaju bez odgovora. Specijalista interne medicine dr Dragan Ivanov nedavno je na Klinici “RTS” održao predavanje o uticaju hrane na pH nivo organizma i prirodnom procesu autofagije.
Da ne biste preopteretili želudac, koliko često se preporučuje jesti meso sedmično?

Prema dr. Za Ivanova, proteini iz biljnih izvora su najbolja opcija. Iako ljudi uživaju i rado jedu meso, Dr. Ivanov preporučuje smanjenje unosa mesa i uvođenje više zelenog lisnatog povrća u prehranu. Ovo povrće je alkalno i ima fundamentalni uticaj na naš organizam.

Almonds nuts on white bowl and green leaf on sack backgroundม, Delicious sweet almonds on the wooden table, roasted almond nut for healthy food and snack

Koja je preporučena dnevna količina vode?

Dr Ivanov je istakao kritičnu funkciju bubrega u održavanju acidobazne ravnoteže krvi i cjelokupnog zdravlja. Kako bi se efikasno eliminisala želučana kiselina, bubrezima je potrebna adekvatna zaliha vode, pa se preporučuje piti oko dva litra tečnosti dnevno. Ovaj uvid naglašava značajan utjecaj autofagije na tijelo.

Prema dr. Dr Ivanova smatra da autofagija igra važnu ulogu u prevenciji gojaznosti, inzulinskoj rezistenciji, dijabetesu, infektivnim bolestima, kardiovaskularnim bolestima, regulaciji lipida, te obnavljanju i pročišćavanju organizma. On je naglasio da je autofagija moćan mehanizam vrijedan eksploatacije, ali nije pogodan za svakoga. Stoga, osobe koje su pothranjene, podvrgnute kemoterapiji, usred puberteta ili trudne trebaju izbjegavati uključenje u autofagiju.

Može li se soda bikarbona smatrati čudesnim napitkom koji tijelu vraća alkalnost?

Po mom mišljenju, soda bikarbona nije najbolji izbor za alkalizaciju, što je proces postizanja baznog efekta i dovođenja našeg tijela u bazno stanje. Kada konzumiramo sodu bikarbonu, ona stupa u interakciju sa hlorovodoničnom kiselinom u želucu i brzo se troši. Da bi se osigurala pravilna probava, želudac mora održavati određenu kiselost. Dodavanje sode bikarbone neutrališe kiselinu, što otežava varenje proteina.

Određene namirnice mogu povećati nivo alkalnosti u tijelu, promovišući uravnoteženiji pH.

Na listi se nalaze limuni i razno drugo voće, koštičavo voće, zeleno povrće, začinsko bilje, proso, kinoa, amarant, voda, čaj, limunada, kefir, jogurt, kefir, avokado, kokos, masline, sjemenke i hladno cijeđeno ulje.

Preporučujemo