Po dolasku u Sjedinjene Države kao odrasla žena, suočila se s mnogim izazovima u prilagođavanju popularnoj kulturi brze i prerađene hrane. Kao nutricionista, primetio sam štetne efekte loše ishrane na zaposlene roditelje koji se često osećaju bolesnima.

  • To me je navelo da posebno proučavam japanske prehrambene navike. Kad god se vratim u svoj rodni grad, uvijek sam zadivljen energijom koju pokazuju stariji članovi zajednice. Prema MakeItu, svoju dugovječnost pripisuju pažljivoj ishrani i slijeđenju japanskih Ikigai principa, koji naglašavaju pronalaženje svrhe u životu.

U potrazi za dužim, sretnijim životom, sakupila je sedam osnovnih namirnica koje je jela svaki dan u svojoj kuhinji.

  • Moja 99-godišnja tetka i ja počinjemo svaki dan zamahujući mačem. Za posluživanje koristio sam jedinstvenu činiju koju mi ​​je dala. Zeleni čaj ima mnoge prednosti za naše zdravlje. Bogat je vitaminom C, vitaminima B, vlaknima i proteinima, kao i polifenolima koji se bore protiv bolesti i upale. Ova inherentna jedinjenja su bogata antioksidansima i mogu sprečiti oštećenje ćelija.


U Japanu, miso, natto i nukazuke su najpopularniji izbor hrane, pri čemu je miso pasta od fermentisanog pasulja koja se često koristi u supama, natto je fermentisana soja, a nukazuke je fermentisano povrće ukiseljeno pirinčanim mekinjama.

Osim što pomaže probavi i apsorpciji, fermentirana hrana je bogata probioticima, koji mogu smanjiti rizik od bolesti.

Morske alge, zvane kaiso, uobičajeni su sastojak mnogih japanskih jela i grickalica.

  • Cijeli život dodajem alge u jelo, pazeći da uz svaki obrok uzmem barem mali gutljaj. Ova ukusna i ekološka hrana donosi mnoge prednosti našem zdravlju. Ne samo da je niskokalorična opcija, već ima i visok sadržaj vlakana. Osim toga, morske alge su bogate važnim mineralima i vitaminima kao što su jod, gvožđe, kalijum, magnezijum, vitamin B12 i omega-3 masne kiseline.

Tofu je postao jedan od mojih omiljenih izbora hrane jer pruža uporediv izvor proteina sa mesom i mliječnim proizvodima dok je potpuno bez kolesterola. Osim toga, njegova svestranost u kuhinji je bez premca, zbog čega ostaje na mojoj listi za kupovinu. Bezbrojne mogućnosti dodavanja tofua raznim jelima čine ga bitnim sastojkom u mom kuharskom repertoaru.

  • Sjemenke susama su moj krajnji spasitelj u kuvanju i igraju važnu ulogu u mojoj kuhinji. Bilo da se radi o prženim smeđim ili crnim sjemenkama, ili sveprisutnom tahiniju, oslanjam se na ove osnovne namirnice od susama. Kada je u pitanju kuvanje, često biram dinstano povrće ili prženu rižu s bogatim susamom ili aromatičnim umacima umjesto tradicionalnog ulja kako bih iskoristio mnoge prednosti koje nudi.

Bogate vitaminima B i E, proteinima, vlaknima i mineralima poput magnezijuma, kalcijuma i fitosterola, sjemenke susama imaju niz prednosti, uključujući kontrolu kolesterola.

Preporučujemo