Šta je to kašalj? Kašalj predstavlja refleks kojim se uglavnom izbacuje šlajm iz respiratornog sistema.

Thymus vulgaris, biljka,koja je kod nas poznata pod nazivom majčina dušica, jeste jedna od aromatičnih biljaka koja se često koristi u kulinarske i ljekovite svrhe. Svojim snažnim mirisom i okusom čest je sastojak raznih jela i čajeva. U kulinarstvu se primjenjuje za obogaćivanje okusa mesnih jela, variva, umaka i salata.

 

 

Također se koristi u proizvodnji etarskog ulja koje nalazi primjenu u aromaterapiji i medicini. Majčina dušica ima reputaciju biljke s antibakterijskim, antivirusnim, protuupalnim i ekspektorantnim svojstvima, te se često koristi za liječenje respiratornih problema poput kašlja, prehlade i bronhitisa.

Danas je najisplativije ulgati u prirodne proizvode kao što je npr. med.Jer, cijena meda po kilogramu ne pada ispod 15 evra. Dakle, ulaganje u očuvanje zdravlja postaje neizbježno za osjećaj dobrobiti. U današnjem svijetu, gotovo sve ima svoju cijenu, pa sve više ljudi prepoznaje vrijednost domaćih lijekova i prirodnih preparata.

S obzirom na to da su apoteke i medicinski tretmani sve skuplji, a rezultati često neuvjerljivi, sve veći broj ljudi se okreće domaćim proizvodima. Na primjer, mnogi se dive tradicionalnom lijeku koji uključuje prženje šećera, posipanje mlijekom i konzumiranje te mješavine što toplije kako bi se ublažio kašalj. Također, tu je i čaj od običnog crnog luka s ljuskom, koji, iako neobičnog okusa, dokazano pozitivno utječe na zdravlje.

U ovom članku želimo podijeliti još jedan koristan recept koji može pomoći u poboljšanju zdravlja. Majčina dušica je pokazala korist kada je u pitanju ublažavanje tegoba vezanih za bronhije i pluća.

 

 

Za pripremu ovog recepta potrebno je:
– 3/4 šoljice meda,
– 2 šake majčine dušice,
– šolja i po vode, te
– 1 komad đumbira.
Kada skuhate ovu mješavinu i zasladite je medom, primijetit ćete poboljšanje u zdravlju vaših pluća, a kašalj će nestati.

Đumbir (Zingiber officinale) je biljka koja pripada porodici Zingiberaceae. Prirodno se nalazi u Indiji, odakle je uvezen u različite dijelove svijeta. Suhi rizom đumbira sadrži eterično ulje u količini od 1,5-3%, pri čemu su glavne komponente α- i β-zingiberini (zingibereni), borneol, citralol i linalool, koji spadaju u skupinu seskviterpena. Također obiluje vitaminima C, B1 i B2 te esencijalnim aminokiselinama.

Najkvalitetniji đumbir se uzgaja u Australiji, Jamajci, Indiji i Kini, koji su također najveći potrošači ovog korijena. Đumbir se na tržištu može naći kao gomoljasti korijen, neoguljen ili oguljen, čitav ili samljeven. Sušeni đumbirov prah ima oštar okus i često se koristi kao sastojak u curry mješavinama, te se često dodaje u tijesto.

 

 

Đumbir možemo pronaći i kandiranog u komadu ili ušećerenog u sirupu, poznatog kao “đumbirova šljiva”. Svježi đumbir se može koristiti začinjanje raznih jela poput mesa, peradi, ribe, juha, variva i ukuhanog voća. Komad oguljenog korijena često se kuha s jelom i zatim uklanja ili sitno nariba. Intenzivnija aroma može se postići ako se korijen samo dobro opere četkom i neoguljen dodaje jelu, bilo narezan ili nariban.

Također, od naribanog đumbira može se pripremiti čaj koji ugodno zagrijava cijelo tijelo, ili se dodaje slatkim jelima i tijestu za kolače. Englezi posebno vole đumbir zbog naslijeđa iz kolonijalnog doba, pa često pripremaju mirisno pecivo poput “Ginger Bread” (đumbirni kruh, odnosno medenjaci) ili omiljeno fermentirano piće “Ginger Ale” (đumbirno pivo).

Preporučujemo