U medicini postoji veliki broj doktora koji se specijaliziraju za različite stvari.Tako imamo gastroenterologe, pulmologe,anesteziologe,dermatologe, interniste,hirurge i mnoge druge.U nastavku vam donosimo savjete doktora Voje Perišića.

Dr. Vojislav Perišić, poznat je kako u Srbiji tako i u inostranstvu, a postao je cijenjeni stručnjak koji je osvojio publiku svojim savjetima tokom pojavljivanja u različitim emisijama širom našeg regiona. Uvijek je prihvatao bilo kakvu vrstu  poziva za gostovanja kako bi razgovarao o temama vezanim za zdravlje i pružio dragocjene smjernice. U jednom od svojih nastupa, istražio je područje prirodnih lijekova te je odlučio da istakne značaj dvije ključne voćke čijih benefita često nismo u potpunosti svjesni.

Dr. Voja je naglasio da je u jesenskom razdoblju Bog čovječanstvu podario dva ključna voća – jabuke i grožđe.Zatim je naglasio i istakao prisutnost resveratrola, poznatog antioksidansa s antikancerogenim svojstvima, koji se nalazi u grožđu i jabukama.

 

 

Postoje neki određeni sastojci koji su možda malo manje izraženi u jabukama, ali su,bez ikakve sumnje itekako prisutni. Pored vrijednih hranjivih tvari poput vitamina E i kvercetina, jabuke imaju niz izvanrednih svojstava. Zanimljivo je da ovo voće sadrži čak 90 aktivnih hemijskih tvari, što ga čini pravim čudom. Doktor je posebno naglasio da čak i proizvodi dobiveni od jabuka mogu donijeti značajne zdravstvene koristi.

Kada je riječ o jabučnom ocatu,on se veoma često spominje u raznim savjetima. Uprkos ekstremnoj kiselosti, nakon što uđe u usnu šupljinu i prijeđe nekoliko centimetara, jabučni ocat prolazi kroz transformaciju i postaje alkalni, što eliminira sve štetne kiseline.

Profesor je podijelio i zanimljivu anegdotu o tome kako mu je, vraćajući se s napornog puta, jabučni ocat dao osvježavajuću energiju.Često se jabučni ocat naziva eliksirom života zbog njegove sposobnosti da poboljšava metabolizam i pruža različite zdravstvene koristi, uključujući prevenciju kardiovaskularnih bolesti, smanjenje lošeg holesterola, jačanje imunološkog sistema i smanjenje rizika od raka.

 

 

Jabučni ocat doprinosi čak i poboljšanju funkcionalnosti cijelog respiratornog sistema, crijeva, bubrega, mjehura i kože. Zahvaljujući ocatnoj kiselini u jabučnom octu, želudac može bolje regulirati kiselost, što rezultira boljom probavom bez pojave refluksa, nadutosti, plinova ili žgaravice.

Konzumiranjem jabučnog octa tijelo se značajno osvježava. Preporučuje se uzimanje 30-40 ml nerazrijeđenog octa s malo meda kako bi se iskoristile njegove prednosti. Med ne samo da poboljšava okus, već također ima i protuupalna svojstva. Dr. Voja ističe da kiselost jabučnog octa povoljno djeluje na obnavljanje sluznice te je hranjiva za nju. Jabučni ocat i med smatraju se idealnim izborom za promicanje dobrobiti ljudi svih dobnih skupina.

 

Prema izjavama dr. Perišića u intervjuu za TV Prva, tokom jeseni preporučuje se konzumiranje jabuka i grožđa umjesto oslanjanja na probiotike ili imunoterapiju. Dr. Perišić savjetuje da u ishranu uvrstite grozd grožđa i dvije jabuke, jednu za doručak i drugu za ručak. Osim toga, dr. Perišić osobno uključuje voće u svoju večernju rutinu prehrane.

 

Gastroenterolog je  postavio i pitanje je li bolje guliti jabuke ili ih jesti s netaknutom korom. Doktor je iznio mišljenje,ali i zaključak da je učinkovitije temeljito oprati plodove tokom 15-20 minuta umjesto guljenja, kako bi se eliminirale aktivne kemikalije prisutne na kori. Smatra se da je ovaj postupak od 15 minuta dovoljan; jednostavno operite i osušite voće.

 

Preporučujemo