U današnje vrijeme uobičajeno je imati bolove u zglobovima, imati problema sa spavanjem ili se suočiti s izazovima povezanim s prekomjernom težinom ili gripom. Ovaj začin ne rješava samo ove probleme već i mnoge druge.

Predstavljamo vam najbolje zdrave recepte dokazane dugogodišnjim iskustvom! Čini se da je kim uobičajen začin u mnogim domaćinstvima, ali malo ko je svjesno njegovih prednosti! Šta se može učiniti s tim?

Ove pogodnosti se spominju i na web stranici Healthline. Pomaže u procesu varenja. Važan dobavljač gvožđa koji može pomoći u kontroli dijabetesa. Pomaže u kontroli povišenog nivoa holesterola. Efikasan je u prevenciji raka debelog crijeva i pankreasa. Snažni antioksidansi čiste i sprečavaju srčana oboljenja. Ima sposobnost da ubrza metabolizam.

Procijedite i dodajte u sva slana jela kako biste zaštitili bubrege od štetnog djelovanja natrijuma. Djeluje vrlo brzo i može ublažiti refluks i žgaravicu – samo ga kratko prožvačite u ustima. Pomaže u otklanjanju gasova i nadimanja.

  • Ova mešavina je bogata kalcijumom, vitaminima A i B12, kao i kalijumom i magnezijumom, pružajući idealnu kombinaciju hranljivih materija za naše kosti i zglobove. Pruža željezo tijelu i pomaže u borbi protiv anemije. Poboljšajte pamćenje dok se borite protiv anksioznosti i umora.

Pozitivno utiče na nivoe melatonina, te na taj način koristi onima koji pate od nesanice. Pristup “uradi sam” za rješavanje niza problema.

  • Da biste poboljšali probavu, pomiješajte malu količinu suhog đumbira sa kimom u prahu i malo crnog bibera. Uzimajte 1 kašičicu ove mešavine pomešanu sa 1 šoljom vode posle jela.
  • Da biste ublažili žgaravicu, žvačite 1-2 kriške komorača u ustima nekoliko trenutaka prije nego što ih progutate. Ovaj lijek pomaže u ublažavanju žgaravice i sprječavanju refluksa. Prehlada i grip: Pomiješajte 15 grama cijelog kima sa 400 ml vode.
  • Smesu kuvajte dok u šerpi ne ostane samo 100 ml vode. Uzimajte 20 ml ove tečnosti svako jutro i veče.
  • Mučnina – Pomiješajte kim u prahu sa medom i uzmite nakon obilnog obroka.


Da biste ublažili bolove u stomaku, pomiješajte 3 grama kima u prahu sa toplom vodom i popijte. Za borbu protiv dijabetesa, pomiješajte malo mljevenog kima u čaši vode i konzumirajte ga jednom ili dva puta dnevno kako biste efikasno regulisali šećer u krvi. Ovo bi trebalo da radite do nedelju dana, a zatim napravite pauzu. Jača kosti Kumin je bogat esencijalnim nutrijentima i mineralima koji doprinose snazi, strukturi i pokretljivosti kostiju, uključujući kalcijum, vitamine A i B12, kao i kalijum i magnezijum.

Osim toga, sadrži supstance slične estrogenu koje pomažu u liječenju osteoporoze. Ekstrakt kima ima potencijal da smanji gubitak koštane mase i poveća gustinu kostiju kod starijih osoba. Na laganoj vatri kratko prodinstajte kašičicu pa dodajte 2,5 dcl vode i poklopite. Pustite da proključa, a zatim sklonite sa vatre. Nakon filtriranja i hlađenja, spremni ste za uživanje u čaju.

Lek za kašalj (Jankin recept) Trebaće nam: 50 g mlevenog kima (ako nemate mlevenog kima, možete koristiti i cela zrna kima). 250 ml vode za odrasle 1 kašika soka od šljive 🙂
Način rada: Pomešajte kim sa 200 ml vode, stavite na vatru, malo poklopite i kuvajte 15 minuta.

U ovom trenutku u tiganju treba da bude gusta, tamna smesa. Procijedite tečnost i dodajte još 50 ml vode. Vratite na vatru i prokuhajte. Za malu djecu nisam siguran, ali baka nam je dala ovaj “vitamin” tek kada smo imali 10 godina. Odrasli u nastalu smjesu umiješaju 1 supenu kašiku soka od šljive.

Preporučujemo