Uzimajući u obzir brojne zdravstvene prednosti jaja, Jamie Statis, suradnik web stranice The Healthy, odlučio je jesti jaja svaki dan cijeli tjedan. To je otkrila eksperimentom.

Tijekom svog eksperimenta redovito sam jeo više od dva jaja dnevno, ponekad čak i tri. Kako bih osigurao prikladan međuobrok s visokim sadržajem proteina prije treninga ili poslijepodne, odlučio sam uvijek imati pri ruci tvrdo kuhana jaja.

USDA predlaže da tvrdo kuhana jaja mogu ostati svježa u hladnjaku tjedan dana za one koji ih cijene. Osim toga, novinar spominje da sam odlučio pripremiti omlete, fritaje i quicheve kao jednostavne, ali hranjive načine za iskorištavanje ostataka povrća, mesa i sira.

  • Osim svojih nutritivnih prednosti, jaja su privlačna zbog svoje jednostavnosti pripreme i širokog raspona kombinacija okusa koje nude. Za početak tjedna s jelima usredotočenim na jaja, Stejtis ih je kombinirao s ostacima lososa kako bi napravio fritaju. Poslužila ju je povrh rikule, lagano začinjene maslinovim uljem i limunom, a jelo je upotpunila mrvicom feta sira.

Sljedeći dan pokazao se prilično napornim jer se žurila pripremiti za put, što ju je navelo da uzme mali quiche iz lokalne pekare. Kombinirala je polovicu quichea sa salatom za ručak i okusila ostatak za doručak sljedeće jutro prije polaska.

Detail of the fried eggs with bacon on the pan – a hearty breakfast, Image: 364177591, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Na njezino iznenađenje, Stejtis je primijetila da je dodavanje obroka s visokim udjelom jaja i hranjivih masti u njezinu prehranu povećalo njezinu sposobnost odabira zdravije hrane.

Odlučila se ne prepustiti slatkom muffinu iz hotelskog švedskog stola za doručak prije leta, koji je pružao malo hranjivih tvari, umjesto toga odlučila se za dva tvrdo kuhana jaja. Ona primjećuje da bi joj muffini vjerojatno ostavili osjećaj gladi u roku od nekoliko sati, dok su je jaja održavala dok nije došlo vrijeme za međuobrok u avionu.

Post na blogu sa Sveučilišta Harvard naglašava da su prijašnje zdravstvene smjernice sugerirale ograničavanje unosa jaja na jedno ili dva tjedno jer svako jaje sadrži oko 200 miligrama kolesterola, s dnevnom gornjom dozom kolesterola od 300 miligrama. Ipak, te su se preporuke s vremenom promijenile. Trenutno, “Harvard Health” tvrdi: “Prosječno zdrava osoba vjerojatno neće imati problema ako pojede do sedam jaja tjedno.”

  • Registrirana dijetetičarka Blanka Garcia navodi da iako su jaja “vrlo hranjiva”, važno je suzdržati se od njihovog konzumiranja u velikim količinama.

Fascinantan i poticajan uvid koji sam stekao konzumiranjem jaja svaki dan tjedan dana bilo je poboljšanje mojih prehrambenih odabira. Umjesto da odaberem slatki muffin iz hotelskog švedskog stola za doručak prije leta, koji ima malu hranjivu vrijednost, odlučio sam se za dva tvrdo kuhana jaja. I dok bi me muffin ubrzo ostavio gladnim, jaja su mi utažila glad dok nije došlo vrijeme za međuobrok, primjećuje novinar.

Preporučujemo