Različite žlijezde proizvode pljuvačku u ustima. Zbog toga možete primijetiti da pljuvačka curi kada spavate na boku i da se suši kada spavate na leđima.


Nepravilan položaj za spavanje
Kada spavate na boku ili stomaku, usta vam se često otvaraju zbog opuštanja, što uzrokuje slinjenje. Spavanje na leđima može spriječiti ovaj problem.
alergija
Alergijski rinitis i određene alergije na hranu mogu uzrokovati pojačano lučenje pljuvačke.

kiselost
Vjeruje se da želučana kiselina može iritirati jednjak, uzrokujući pretjeranu salivaciju.

upala sinusa
Infekcije gornjih disajnih puteva često dovode do problema s disanjem i gutanjem zbog nakupljanja pljuvačke. Ako su vam nosni prolazi začepljeni, disat ćete na usta, što povećava proizvodnju pljuvačke.

tonzilitis
Tonzilitis je upala krajnika u stražnjem dijelu grla, zbog čega kanali otiču i sužavaju, uzrokujući nakupljanje pljuvačke.

Noćna mora
Balanje je čest simptom kod ljudi koji imaju noćne more, a može se pojaviti i kod odraslih iz psihopatoloških razloga. Često se javlja kod ljudi koji su pod stresom ili kao reakcija na određene lijekove.

ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje

Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.

Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.

10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo

Preporučujemo