Posjedovanje potrebnih sastojaka kod kuće može vam pomoći da efikasno operete voće i povrće. Sjajna kora jabuka, krastavaca, paradajza i banana doprinosi njihovoj cjelokupnoj ljepoti. Da li je ovo povrće i voće hranljivo? Apsolutno!
- Međutim, ključno je u potpunosti ukloniti sve kemijske aditive, fiksative, konzervanse ili druge tvari koje se koriste za očuvanje njihovog izgleda i sprječavanje propadanja tijekom transporta. Evo nekoliko efikasnih načina da to postignete! Kako bi se uklonile sve potencijalno štetne materije, preporučuje se natapanje različitog povrća (kao što su zelena salata, paradajz, krastavci i rotkvice) i voća (uključujući šljive i kruške) u dva različita rastvora.
Prvo pripremite dvije posude. U prvoj posudi pomiješajte vodu i jabukovo sirće u omjeru pola šolje sirćeta na jedan litar vode. U drugoj posudi pomiješajte vodu sa dvije kašičice sode po litru vode. Pustite povrće i voće da se namaču nekoliko minuta prvo u kiseloj otopini, a zatim u alkalnoj otopini. Otkrijte pravi način za efikasno i precizno čišćenje voća. Pažljivo pripremljeno voće i povrće potopite u “kiselu kupku” pet minuta.
- Nakon toga obavezno ih dobro isperite pod mlazom vode, a zatim ih potopite u alkalni rastvor pet minuta. Završite proces ponovnim ispiranjem proizvoda svježom, čistom vodom. Pogledaj! Kožica voća kao što je jabuka je mjesto gdje je koncentrisano najviše vitamina. Osim toga, kora je koristan sastojak zbog visokog sadržaja pektina, prirodnog izvora vlakana.
Ipak, preporučljivo je jesti samo jabuke s kožicom iz vlastitog voćnjaka. Razlog zašto su jabuke u velikim supermarketima sjajne rezultat je tretiranja različitim uljima i voskovima nakon dugotrajnog skladištenja. Da biste dobili puni okus jabuka, uronite ih na neko vrijeme u lonac s kipućom vodom. Gledajte kako se dešava zadivljujuća transformacija! Bistra voda može postati zamućena, otkrivajući prisustvo žutog uljanog ostatka. Za pranje povrća vodom koristite sunđer ili zaštitne rukavice.
- Kako bi se osiguralo uklanjanje toksičnih tvari iz tropskog voća poput banana, ananasa, narandže i drugog agruma, preporučuje se da ih potopite u kipuću vodu, a zatim ohladite. Međutim, ovaj korak sam po sebi možda neće biti dovoljan. Za dodatno čišćenje ovih plodova preporučuje se upotreba četke i dobro ispiranje pod jakom mlazom vode.
BONUS TEKST
Dok vježbe za oči neće poboljšati vid kod osoba s očnim bolestima poput katarakte, miopije ili makularne degeneracije, one mogu ublažiti naprezanje očiju kod ljudi koji većinu dana provode ispred ekrana. Evo kako izvoditi ove vježbe. Čest problem među ljudima koji cijeli dan rade ispred kompjutera je digitalno naprezanje očiju.
Ovo stanje može uzrokovati: Suhe oči, vizualni umor i zamagljen vid Glavobolje. Efekti digitalnog naprezanja očiju mogu se ublažiti praktikovanjem nekih jednostavnih vježbi. Preusmjerite fokus Ovu vježbu treba raditi dok sjedite kako biste se mogli fokusirati. Postavite kažiprst nekoliko centimetara od očiju i fokusirajte se na oči. Postepeno odmičite prste od lica, zadržavajući fokus.
Odvojite trenutak da se zagledate u daljinu. Fokusirajte se na ispružene prste i postepeno ih vraćajte svojim očima. Pomjerite oči i fokusirajte se na udaljene objekte. Izvođenje vježbi fokusiranja može ublažiti naprezanje očiju.