Beli luk je poznat kao jedan od najzdravijih prirodnih lekova i ima dugu istoriju korišćenja za lečenje raznih zdravstvenih stanja. Zbog svojih snažnih ljekovitih svojstava, bijeli luk može značajno doprinijeti vašem zdravlju.
Kratka istorija belog luka
Češnjak je od davnina cijenjen zbog svojih zdravstvenih prednosti. Egipćani su ga koristili da pojačaju snagu robova koji su gradili piramide, dok je na Tibetu ključni sastojak tradicionalne medicine koja je stara više od 2.000 godina.
Impresivan nutritivni sadržaj
Beli luk sadrži više od 400 aktivnih sastojaka, uključujući vitamine, minerale i bioaktivna jedinjenja kao što su:
Vitamini: A, B1, B2, C
Minerali: Kalijum, kalcijum, gvožđe, jod, selen i fosfor
Ostali sastojci: alicin, aminokiseline, biljna vlakna, eterična ulja i enzimi
Njegova antivirusna, antibakterijska i protuupalna svojstva čine ga pravim saveznikom u jačanju imuniteta i borbi protiv mnogih bolesti.
Međutim, iako je ova namirnica vrlo korisna, neke grupe ljudi trebale bi biti oprezne u konzumiranju bijelog luka.
Ko ne bi trebalo da jede beli luk?
ljudi koji se pripremaju za operaciju
Beli luk može da produži krvarenje, zbog čega bi trebalo da izbegavate da ga jedete najmanje dve nedelje pre zakazanog hirurškog zahvata.
- Osobe sa niskim krvnim pritiskom
Budući da bijeli luk prirodno snižava krvni tlak, ljudi koji već pate od niskog krvnog tlaka trebali bi ga konzumirati s oprezom. - ljudi sa oboljenjem jetre
Unatoč svojim antivirusnim svojstvima, bijeli luk može negativno utjecati na funkciju jetre kod osoba s hepatitisom. Nadražuje gastrointestinalni trakt i smanjuje broj crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, uzrokujući anemiju. - ljudi sa očnim oboljenjima
Prekomjerna konzumacija bijelog luka može imati štetne posljedice na zdravlje očiju, pa čak i uzrokovati nuspojave kao što su tinitus i poteškoće s pamćenjem. - ljudi koji pate od dijareje
Češnjak također stimulira funkciju crijeva, što može pogoršati simptome i doprinijeti kroničnim upalnim procesima kod osoba s proljevom.
Ostali savjeti za korištenje bijelog luka
Beli luk je poznat kao prirodni antibiotik, ali njegova moć takođe dolazi sa odgovornošću. Kako biste izvukli maksimum iz toga, a izbjegli moguće nuspojave, evo nekoliko dodatnih informacija i savjeta:
Kako pravilno jesti beli luk?
Sirova ili kuvana?
Sirovi bijeli luk sadrži najveću količinu alicina, ključnog sastojka koji bijelom luku daje njegova antivirusna i antibakterijska svojstva. Međutim, kuhanje gubi neke od svojih terapeutskih prednosti. Ako ne podnosite sirovi bijeli luk, pokušajte ga dodati na kraju kuhanja kako biste sačuvali barem dio njegovih hranjivih sastojaka.
Iseckan ili zgnječen?
Zgnječiti ili samljeti bijeli luk oslobađa alicin. Nasjeckajte i ostavite nekoliko minuta da se smjesa potpuno aktivira prije jela.
Kombinujte sa drugom hranom
Beli luk se često kombinuje sa drugim prirodnim lekovima kako bi se poboljšale njegove prednosti:
Med i beli luk:
Mješavina koja pomaže u jačanju imuniteta, posebno tokom zimskih mjeseci. Zgnječeni beli luk pomešati sa medom i uzimati po jednu supenu kašiku dnevno.
Beli luk i limun:
Idealna kombinacija za detoksikaciju organizma i snižavanje holesterola.
Beli luk i maslinovo ulje:
Ova mješavina može pomoći u smanjenju upale i bolova u zglobovima.