10 nevjerovatnih načina korištenja jabukovog sirćeta u svakodnevnom životu Jabukovo sirće je sve-u-jednom proizvod koji može zadovoljiti različite potrebe domaćinstva.


Evo nekoliko prijedloga kako ga koristiti:

Održavajte cvijeće svježim: pomiješajte 2 kašike jabukovog sirćeta i 3 kašike šećera u 1 litru tople vode. Cvijeće će duže trajati u otopini. Čišćenje tepiha: Pomiješajte 1 supenu kašiku sapuna za suđe, 1 kašiku belog sirćeta i 2 šolje tople vode u boci sa raspršivačem da biste uklonili mrlje od tepiha.


Spriječite smrzavanje stakla na automobilu: pomiješajte jabukovo sirće i vodu u omjeru 3:1 i koristite ovo rješenje za brisanje prozora automobila. Čišćenje odvoda: Soda bikarbona, sirće i voda odlični su preparati za čišćenje vaših odvoda. Sipajte pola šolje sode vode u odvod, a zatim šolju sirćeta i jednaku količinu ključale vode.

Uklanjanje plijesni: Za borbu protiv plijesni, čisto sirće će učiniti trik. Poprskajte ga na površinu i istrljajte grubim sunđerom. Dezinfekcija kuhinje: Sirće i voda su efikasni protiv mikroorganizama u omjeru 1:1. Ovo se može koristiti za brzo čišćenje mikrovalne pećnice i sterilizaciju noževa.

Očistite glavu tuša: prokuhajte vodu i sirće u omjeru 1:1 5-7 minuta da biste očistili glavu tuša. Suzbijanje korova: Koristite 25% rastvor jabukovog sirćeta. Efikasan je protiv korova. Naprskajte na željenu površinu. Očistite pećnicu: Za mrlje od masnoće u pećnici koristite otopinu vode i sirćeta.

Masnoća se neće nakupljati na površini sljedeći put kada budete kuhali. Borite se protiv celulita: Pripremite mešavinu od tri dela jabukovog sirćeta i jednog dela ulja vitamina E umasirajte ovu kombinaciju u kožu dva puta dnevno. Pomaže u smanjenju celulita.

ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje

Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.

Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.

10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo

Preporučujemo