Danas smo svi nezdravi jer jedemo nezdravu prerađenu hranu. Sve više ljudi shvaća da se moramo vratiti prirodnoj hrani i bilju koje je za nas tako zdravo i hranljivo. Danas vam pokazujemo zdravu biljku.
Bosiljak se smatra vrhunskim kraljem biljnog carstva i ima ogromnu vrijednost kao snažan antioksidans i prirodni antibiotik. Ova dragocjena biljka cijenjena je vekovima i bogata je fitonutrijentima sa lekovitim svojstvima. Ovaj zeljasti začin uzgaja se posebno zbog svojih ljekovitih listova i sjemena i predstavlja višegodišnji grm.
Da bi se ova biljka uspješno uzgajala i održavala u cvjetanju, najbolje raste u toplim tropskim klimama. Postoji više od 60 različitih vrsta bosiljka, zeljaste biljke koja generalno spada u tri široke kategorije: slatki bosiljak, ljubičasti bosiljak i bosiljak. Bilo da ga uzgajate na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, briga za bosiljak je laka i jednostavna.
Za gušći rast i klijanje novih grana preporučuje se redovno orezivanje cvjetnih pupoljaka. Preporučena metoda je rezanje tik ispod listova na vitkim stabljikama. Svježi bosiljak ne samo da je odličnog okusa, već ima i divnu zemljanu aromu. Osim toga, pruža mnoge nutritivne prednosti.
Ova biljka je posebno bogata vitaminom K, ključnim nutrijentom koji potiče normalno zgrušavanje krvi. Iznenađujuće, samo dvije supene kašike bosiljka obezbeđuju impresivnih 29% preporučenog dnevnog unosa ovog esencijalnog vitamina.
Bosiljak, biljka bogata esencijalnim nutrijentima kao što su vitamin A i beta-karoten, ima snažne antioksidanse koji štite ćelijske membrane različitih organa, uključujući krvne sudove, od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.
Sprečavajući oksidaciju holesterola u krvi, ovaj zaštitni mehanizam efikasno smanjuje rizik od ateroskleroze, srčanih bolesti i moždanog udara. Osim toga, bosiljak je bogat vitaminima i mineralima kao što su gvožđe, kalcijum, magnezijum, vitamin C i kalijum.
Osim toga, ova biljka ima antibakterijska svojstva i sadrži flavonoide koji pružaju odbranu DNK. Bosiljak je poznat po svojim brojnim ljekovitim svojstvima, uključujući moćne antioksidativne sposobnosti i svojstva prirodnih antibiotika. Kombinira se s bijelim lukom kako bi formirao izvanredan duo koji proizvodi vrlo moćan prirodni antibiotik.