Susrećemo ih skoro svaki dan, ali samo nekolicina od nas zaista cijeni dragocjene dragulje koje predstavljaju.
Kvasac u hlebu, opšte poznat kao pekarski kvasac, ne samo da zadovoljava našu glad. Nudi impresivne zdravstvene prednosti i obećava čovječanstvu.
U prošlosti su se naši preci uglavnom oslanjali na kvasac za fermentaciju kruha i peciva za proizvodnju ukusne riže.
- Kroz istoriju, kvasac je postojao prvenstveno u tečnom obliku i nije bio ceđen sve do 19. veka. Ovaj napredak doveo je do razvoja kultne kocke, ključne stavke bez koje domaćice teško mogu zamisliti svoju kuhinju.
Zanimljivo je da kada bi sve ćelije u tipičnom pakovanju od 50 grama bile poređane u pravu liniju, one bi se prostirale oko 42.000 kilometara, što je otprilike obim Zemlje.
Saccharomyces cerevisiae je vrsta kvasca obično poznata kao pivski kvasac, iako je to zasebna vrsta. Iako sojevi koji se koriste za kuvanje piva mogu biti nešto manje efikasni, oni i dalje sadrže održive kulture.
Međutim, vino sadrži i kvasac koji je potreban za pretvaranje glukoze u alkohol.
- Šta oni sadrže?
– vitamin D i cijeli kompleks vitamina B,
– enzimi,
– mineralne soli i elemente u tragovima koje poseduju,
– Elementi u tragovima kao što su gvožđe i bakar,
– Važne masne kiseline i aminokiseline,
– proteina,
– ugljeni hidrati,
– Lipidi.
- Kako utiču na zdravlje?
Posebno ih cijene osobe s probavnim problemima, jer poboljšavaju rad crijeva i pomažu u borbi protiv gubitka apetita.
– Pomaže unutrašnju i vanjsku regeneraciju tijela i jača ukupni imunitet. – Ovi proizvodi su posebno korisni za liječenje kožnih problema kao što su suhoća ili svrab.
– Poboljšavaju snagu kose i noktiju. – Osim toga, imaju ljekovita svojstva i bore se protiv upala.
– Osim toga, bore se protiv kandidijaze, koju karakteriše prekomerni rast gljivica u organizmu. Mogu biti korisni ako imate problema s bubrezima ili jetrom, a čak se preporučuju i osobama s cirozom. Osim toga, imaju pozitivan utjecaj na naše mentalno zdravlje jer pomažu u ublažavanju umora, nesanice, depresije i opće anksioznosti.
Kako ih koristiti? Kvasac dolazi u tradicionalnom obliku kocke koju jedemo.
BONUS TEKST
Dok vježbe za oči neće poboljšati vid kod osoba s očnim bolestima poput katarakte, miopije ili makularne degeneracije, one mogu ublažiti naprezanje očiju kod ljudi koji većinu dana provode ispred ekrana. Evo kako izvoditi ove vježbe. Čest problem među ljudima koji cijeli dan rade ispred kompjutera je digitalno naprezanje očiju.
Ovo stanje može uzrokovati: Suhe oči, vizualni umor i zamagljen vid Glavobolje. Efekti digitalnog naprezanja očiju mogu se ublažiti praktikovanjem nekih jednostavnih vježbi. Preusmjerite fokus Ovu vježbu treba raditi dok sjedite kako biste se mogli fokusirati. Postavite kažiprst nekoliko centimetara od očiju i fokusirajte se na oči. Postepeno odmičite prste od lica, zadržavajući fokus.
Odvojite trenutak da se zagledate u daljinu. Fokusirajte se na ispružene prste i postepeno ih vraćajte svojim očima. Pomjerite oči i fokusirajte se na udaljene objekte. Izvođenje vježbi fokusiranja može ublažiti naprezanje očiju.