S njima se susrećemo skoro svaki dan, ali samo nekolicina od nas zaista shvaća neprocjenjivu važnost blaga koje oni predstavljaju. Kvasac prisutan u hlebu, poznatiji kao pekarski kvasac, više nego zadovoljava naš apetit. Pruža značajne zdravstvene prednosti ljudima i pokazuje veliki potencijal.

- Istorijski gledano, naši preci su se prvenstveno oslanjali na kvasac kao sredstvo za dizanje kruha i peciva kako bi stvorili izvrsna jela od riže. Istorijski gledano, kvasac je uglavnom postojao u tečnom stanju sve dok nije počeo da se komprimuje u 19. veku. Ovaj napredak doveo je do stvaranja prepoznatljive kocke, neophodnog predmeta bez kojeg domaćice teško mogu zamisliti svoju kuhinju.
Zanimljivo je da kada bi sve ćelije u standardnom pakovanju od 50 grama bile poređane u linearni raspored, one bi se protezale oko 42.000 kilometara, što je otprilike jednako obimu Zemlje. Saccharomyces cerevisiae, poznatiji kao pivski kvasac, posebna je vrsta kvasca koja se razlikuje od drugih sojeva. Iako sojevi koji se koriste za proizvodnju piva mogu biti nešto manje efikasni, oni i dalje imaju održive kulture.
- Međutim, kvasac je također prisutan u vinu i igra vitalnu ulogu u procesu fermentacije, pretvarajući glukozu u alkohol. Šta to uključuje? – Vitamin D i cijeli niz B vitamina, – Enzimi, – Mineralne soli i elementi u tragovima koje sadrže, – Minerali u tragovima, uključujući željezo i bakar, – Esencijalne masne kiseline i aminokiseline, – Proteini, – Ugljikohidrati, – Lipidi. Na koji način utiču na zdravlje?
Posebno ih cijene osobe s probavnim problemima, jer poboljšavaju rad crijeva i pomažu u borbi protiv gubitka apetita. – Ovi proizvodi jačaju ukupni imunitet promovišući podmlađivanje kako iznutra tako i izvan tijela. – Posebno su efikasni u liječenju problema s kožom, uključujući suhoću i svrab. – Povećavaju snagu kose i noktiju. – Osim toga, imaju ljekovita svojstva i bore se protiv upala. Osim toga, mogu se boriti protiv kandidijaze, bolesti koju karakterizira pretjerani rast gljivica u tijelu.
- Ljudima s problemima s bubrezima ili jetrom mogu biti korisni, a čak se preporučuju i osobama s cirozom. Osim toga, mogu pozitivno doprinijeti mentalnom zdravlju ublažavanjem umora, nesanice, depresije i opće anksioznosti. Kako ih koristiti? Kvasac dolazi u tradicionalnom obliku kocke koji obično koristimo. Dovoljno je oko pola dana i može se podijeliti na nekoliko dijelova.
Prednost ovog pristupa je što pruža visoko hranljivu hranu po vrlo niskoj cijeni. Kvasac je dostupan u obliku praha i tableta i obično se uzima tri puta dnevno uz obrok. Stoga odaberite opciju koja vam je najbliža. Međutim, preporučuje se konzumiranje praha ili tableta samo sa vodom ili mlijekom. Međutim, kvasac se može nanijeti i direktno na kožu.