Dijeta s cimetom postala je jedna od najpopularnijih metoda mršavljenja na svijetu zbog svoje jednostavnosti. Cimet je bogat gvožđem, manganom, cinkom, bakrom i kalcijumom, koji ne samo da jača imunitet, već i smanjuje loš holesterol i masnoće u krvi.
Njegova sposobnost povećanja tjelesne temperature čini ga idealnim saveznikom u procesu topljenja masnih naslaga.
Ova dijeta ne zahteva pripremu posebnih obroka, već se zasniva na ispijanju napitka od cimeta dva puta dnevno, što vam omogućava da izgubite 5 kilograma za samo 7 dana.
Osim što stimulira metabolizam, cimet također pruža sveukupne zdravstvene prednosti.
dete ključnog elementa.
Važno je zamijeniti masnu hranu i hranu bogatu šećerom zdravijim opcijama. Jedino pravilo dijete je da ujutro nakon ustajanja i uveče prije spavanja popijete šolju nemasnog jogurta sa kašičicom cimeta.
Meni za dva dana
Prvi dan
Doručak: jogurt sa cimetom, jedno celo jaje i umućena tri belanca, tost i šunka
Užina: bademi
Ručak: piletina, povrće i kinoa
Užina: voće ili grčki jogurt
Večera: Jogurt sa cimetom, ovsenim pahuljicama i voćem.
Drugi dan
Doručak: Ovsene pahuljice ili valjani zob sa medom i cimetom
Užina: jednodelni kolačići sa cimetom
Ručak: Testenina sa sirom i salatom (umerena količina)
Užina: jogurt sa malo cimeta
Večera: Piletina sa kuvanim povrćem i salatom.
Prijedlog
Izbjegavajte industrijsku hranu, proizvode koji sadrže bijelo brašno i šećer. Držite ugljene hidrate na minimumu. Lagana fizička aktivnost dva puta sedmično se također preporučuje kako bi se poboljšali efekti dijete.
Dijeta sa cimetom može biti efikasan način za početak mršavljenja, ali je također važno slijediti uravnoteženu ishranu i zdrav način života.
ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje
Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela:
„Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru ”
- Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade.
- Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena.
- Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.
Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.
10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo