Ovo lisnato povrće ima malo energije, ali je bogato vitaminima, mineralima, fitonutrijentima i dijetalnim vlaknima, što ga čini jednim od najzdravijih izbora.

Blitva-3411895_1280 Blitva ima vrijedna svojstva koja jačaju imunološki sistem organizma i efikasan je diuretik Ovo lisnato zeleno povrće sadrži lutein i zeaksantin, koji se često nazivaju “vitamini za oči” zbog njihovih prednosti za vid. . Lutein ne samo da štiti vid, već štiti i kožu od štetnih UV zraka. Istraživanja pokazuju da lice ima najviše luteina u odnosu na druge dijelove tijela jer je to područje najizloženije suncu.

Pruža zaštitu od štetnih kancerogena u cigaretama. Ako otkrijete da ne možete izbjeći udisanje pasivnog dima pušača u ili blizu vašeg doma, postoji način da se zaštitite ako ste nepušač. Možete se zaštititi uključivanjem hrane bogate beta-karotenom (jedinjenjem koje se u tijelu pretvara u vitamin A) u svoju prehranu. Blitva je posebna namirnica koja je korisna u ovoj situaciji.

Blitva je povrće bogato nutrijentima koje može efikasno regulisati visok krvni pritisak i podsticati zdrav kardiovaskularni sistem. Osim toga, ima antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti različitih organa od štetnog djelovanja slobodnih radikala, a također ima i protuupalno djelovanje. Osim toga, poznato je da blitva ublažava grčeve mišića i migrene. Blitva je bogata mineralnim solima i bogata je vitaminom C i beta-karotenom.

U tradicionalnoj medicini uobičajeno je da se listovi cvekle koriste kao oblog za rane i čireve, dok čorbe od cvekle pomažu u ublažavanju upale mjehura i bubrega. Kombinacija nasjeckane cvekle i bijelog luka djeluje kao prirodni antibiotik, a dodavanje peršuna pospješuje eliminaciju mokraće i pročišćava krv. Dodavanje proljetnog povrća i drugog povrća u vašu prehranu je ključno za održavanje zdravlja.

Međutim, važno je shvatiti da postoji nedostatak koji treba uzeti u obzir. U poruci se savjetuje osobama s gastrointestinalnim problemima i onima koji uzimaju lijekove za visoki krvni tlak, zgrušavanje krvi i regulaciju šećera u krvi da ovu hranu konzumiraju oprezno i ​​umjereno. Profesor Slobodan Janković, farmakolog KBC-a Kragujevac, rekao je da osobe koje uzimaju “varfarin” i “acenokumarol” treba da se klone hrane bogate vitaminom K.

Preporučujemo