Od davnina postoji vjerovanje da da je ružmarin divna biljka te da ima i sposobnost da može štititi domaćinstvo od mnogih zlih sila,te da na neki način može poslužiti kao amajlija.Čak su i svećenici koristili tužmarin u njihovim vjerskim obredima ,zato što su još i oni vjerovali da ružmarin ima neograničene sposobnosti da “otera” negativnosti i loše misli.
Kao što smo već rekli,ružmarin je oduvijek bio neprocjenjiv simbol zaštite.Bio je jako popularan još u vrijeme Karla Velikog.Naime Karlo je rado uzgajao ružmarin u svojim baštama,jer je itekako vjerovao u ružmarinove čarobne moći.Osim vjerovanja da štiti domaćinstvo od zlih sila,vjeruje se da ružmarin ima i ogromnu moć te da može donijeti bogatstvo ali i ogroman prosperitet,ali i može “napuniti novčanik”.
Ružmarin se poput imele može okačiti na ulazna vrata,jer se na taj način može “riješiti” nepoželjnih gostiju ali i negativnih uticaja.Ružmarin posjeduje i talismanske kvalitete.Jedna od brojnih kvaliteta ružmarina jeste i njegova sposobnost da da njegov miris zapravo smiruje nervni sistem,što ga čini jednostavno savršenim kako za opuštanje tako i za meditaciju.
Osim svih navedenih kvaliteta,ružmarin povezuju čak i sa plodnošću.Naime preporučuje se da se rumarin ostavi u blizini spavaće sobe.Romarinus officinalis je zapravo latinsko ime ružmarina.Ružmarin je zapravo zimzeleni grm ,a sadrži igličaste listove.Porijeklo mu vodi iz mediteranske egije.Danas je ružmarin gaji u velikom broju zemalja,a ima široku primjenu i u domaćinstvu,dekoraciji pa čak i u medicini.Što se kuhinje tiče,ružmarin može da se koristi kao začin,jer sadrži neka aromatična ulja koja daju divan miris ali i ukus raznim specijaitetima i jelima.Ružmarin se može dodati i u meso,ali i u morsku hranu.
Njegov intenzivan i ohrabrujući ukus može unaprijediti razne recepte, a sušene grančice ruzmarina mogu se koristiti za aromatiziranje maslinovog ulja ili octa. Uzgoj ruzmarina je jednostavan jer uspijeva na sunčanim lokacijama s dobro dreniranim tlima. Sa svojim svježim zelenim lišćem i karakterističnim mirisom, ruzmarin ne samo da doprinosi kulinarskim i medicinskim potrebama, već također služi kao atraktivna ukrasna biljka koja unapređuje vizuelni dojam bilo kog vrta.
Dodatno : Biljke su ustvari jedna velika grupa koja u biologiji sadrži čak 642 porodice,ali i 17.020 rodova (lat.genus).U ovu podjelu ne ubrajamo alge. Biljkama pripdaju organizmi poput drveća (jela,grab,hrast),cvijeća (jagorčevina,visibaba,ruža) , bilja ali i paprati (poput mahovine). Još u davna vremena Aristotel je odlučio da se svi živi organizmi mogu podijeliti na biljke i životinje. Biljke mogu imati različito korjenje,poput gomolja ili lukovice. Kasnije se I Karl Linne bavio bijkama a on je zaslužan jer je među biljke uveo binarnu nomenklaturu (po kojoj su biljke imale dva imena , npr Rosmarinus officinalis) gdje je prvo ime označavalo ime roda a drugo ime ,ime vrste.U ovom slučju “officinalis” znači ljekovito.Iako su na početku odvajali alge,kasnije su shvatili da carstvo Plantae mora uključivati alge ali i gljive. Postoje i embrifiti.Embrifit zapravo predstavlja kategoriju biljaka (mnogoćelijsku) ,koja može da obuhvata vaskularne biljke ali i briofite.Zanimljivo je da ne obavljaju apsoltno sve biljke fotosintezu,već se neke jednostavno smatraju parazitima. (parazit – kada se neka biljka ili životinja “prikači” na neku drugu biljku od koje uzima sve što joj je potrebno,kao što je vazduh,voda,hrana i slično.)