Sipajte pola litre mlijeka u posudu i dodajte 30 grama svježeg kvasca. Razmutite kvasac u mlijeku. U drugu posudu stavite 5 žumanaca, 4 kašike šećera i malo soli. Dodajte 1 kg brašna tipa 400 u smjesu mlijeka i kvasca, a zatim dodajte smjesu sa žumancima, soli i šećerom. Mijesite testo dok ne postane kompaktno.
Uzmite 1/8 od ukupne količine brašna (oko jedna šaka) i pomiješajte ga sa 1/2 kg svinjskog sala. Ostatak brašna umijesite sa pola litre mlijeka i ostalim sastojcima, a zatim razvucite testo oklagijom. Preko razvučene kore stavite smjesu od sala. Mijesite testo kao lisnato, preklopite ga tri puta i ostavite da odmori oko 20 minuta. Nakon odmora, blago pritisnite testo oklagijom da bude debljine prsta.
Narežite testo na trake širine oko 20 cm. Stavite fil po želji (zaslađene cijele višnje, pekmez od kajsija, šipka ili šljiva, mljeveni orasi i šećer u prahu) na jedan kraj trake, a zatim preklopite testo preko fila. Blago pritisnite ivice da se spoje. Stavite testo u pleh posut brašnom i pecite na oko 220°C.
Nakon pečenja, ostavite da se malo ohlade u plehu, pospite prah šećerom i uživajte u ovim slatkim zalogajima!