Potrebni Sastojci:

Za ovu ukusnu tortu od limuna trebat će vam:

  • 1 šalica šećera
  • Kora jednog limuna
  • 3 jaja
  • 1 žličica suncokretovog ulja
  • 1/2 šalice limunovog soka
  • 1 šalica mlijeka
  • 2,5 šalice brašna
  • 1 pakiranje praška za pecivo
  • Malo džema od jagoda
  • Kokos za posipanje

Priprema Torte:

  1. Priprema Smjese:
    • U zdjeli pomiješajte šećer i koru limuna. Dobro ih izmiješajte dok se ne sjedine.
  2. Dodavanje Jaja:
    • Dodajte jaja u smjesu i snažno miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu.
  3. Dodavanje Tekućih Sastojaka:
    • Umiješajte suncokretovo ulje, limunov sok i mlijeko, pazeći da se svi sastojci dobro sjedine.
  4. Dodavanje Suhih Sastojaka:
    • Pomiješajte prosijano brašno i prašak za pecivo, a zatim ih dodajte u smjesu i dobro sjedinite.
  5. Priprema za Pečenje:
    • Smjesu za tortu izlijte u kalup za tortu prethodno namazan maslacem. Prelijte obilno džemom od jagoda.
  6. Pečenje:
    • Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite tortu dok ne postane zlatno smeđa i čvrsta na dodir.
  7. Završni Dodir:
    • Nakon što izvadite tortu iz pećnice, prelijte je dodatnim džemom i pospite kokosom.

Uživajte u ovoj osvježavajućoj torti s okusom limuna!

Bonus: Ćuftice od Krompira Punjene Sirom

Ovaj brzi i ukusni recept donosi savršen spoj hrskave korice i mekane unutrašnjosti.

Potrebni Sastojci:

  • 3 krompira
  • 2 glavice luka
  • 75 g sira
  • 2 jaja
  • 4 kašike pšeničnog brašna
  • Peršun (opcionalno)
  • Krušne mrvice
  • Maslac
  • Suncokretovo ulje
  • Sol i crni biber po ukusu

Priprema Krompirovih Loptica:

  1. Priprema Krompira:
    • Ogulite i narežite krompir na kockice. Skuhajte ga u slanoj vodi dok ne omekša, a zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi.
  2. Priprema Luka i Sira:
    • Narežite luk na tanke kriške. Naribajte sir na krupno rende.
  3. Miješanje Sastojaka:
    • Naribajte ohlađeni krompir u zdjelu. Dodajte sol, crni biber i sjeckani peršun.
    • U tavi na malo maslaca prodinstajte luk i sir dok se ne otope i sjedine, zatim ih pomiješajte s naribanim krompirom. Dodajte brašno da smjesa postane kompaktna.
  4. Formiranje Loptica:
    • Od smjese oblikujte ovalne ćufte. Svaku ćuftu umočite u razmućeno jaje i uvaljajte u krušne mrvice.
  5. Prženje:
    • Pržite ćufte u tavi na suncokretovom ulju dok ne postanu zlatno smeđe sa obe strane.
  6. Posluživanje:
    • Hrskave krompirove loptice poslužite s svježom salatom i povrćem kuhanim na pari za ukusan obrok.

Uživajte u ovim ukusnim ćufticama od krompira punjenim sirom!

Preporučujemo