Cijene mliječnih proizvoda, pa tako i maslaca, značajno su porasle u posljednjih godinu dana, tako da prosječna cijena maslaca u trgovinama sada doseže 8 konvertibilnih maraka, što je oko 32 kilograma po kilogramu. S obzirom na to, mnogi traže alternativne načine uštede, a društvene mreže vrve jednostavnim receptima za pripremu domaće varijante ovog proizvoda.

Jedan od vrlo popularnih recepata koristi samo jedan sastojak – zaslađeno vrhnje za izradu šlaga. Ne samo da je recept nevjerojatno jednostavan, već je i brz jer vam je potrebno samo 15 do 20 minuta da pripremite svoj domaći maslac.

  • Kako napraviti domaći maslac

Za pripremu ovog maslaca, osim slatkog vrhnja, trebat će vam i mikser. Ovaj će postupak biti lakši ako imate samostojeći mikser, ali će standardni ručni mikser sasvim dobro funkcionirati.

  • Postupak je jednostavan:

U zdjelu ulijte slatko vrhnje i tucite ga velikom brzinom. Dok miješate, primijetit ćete kako krema prolazi kroz nekoliko faza dok se sastojci u zdjeli postupno odvajaju. Prvo će se formirati vrhnje, zatim će se pojaviti maslac koji će se odvojiti od tekućine (zvane mlaćenica).

Neke video upute preporučuju ispiranje maslaca hladnom vodom kako bi se uklonili svi ostaci mlijeka. Međutim, možete preskočiti ovaj korak. Nakon što se maslac oblikuje, zamotajte ga u papir za pečenje i čuvajte u hladnjaku. Može stajati do 15 dana.

  • S ovim jednostavnim trikom ne samo da ćete napraviti ukusniji maslac, već ćete i uštedjeti mnogo novca.

Ne samo da je pravljenje vlastitog maslaca kod kuće brz i jednostavan proces, već vam također daje potpunu kontrolu nad sastojcima i kvalitetom vašeg proizvoda.

Jedna od najboljih stvari u vezi s ovim receptom je to što možete odabrati vrhnje koje ćete koristiti, tako da možete odabrati organsko vrhnje ili vrhnje bez aditiva, čime dobivate zdraviji proizvod od onoga kupljenog u trgovini.


Recepte prilagodite ukusu

Domaći maslac odličan je i zbog svoje prilagodljivosti. Jednom napravljeni možete dodavati različite sastojke za izradu različitih vrsta namaza. Na primjer, možete dodati prstohvat soli svom slanom maslacu ili čak dodati začinsko bilje poput majčine dušice, bosiljka ili origana, čineći vaš maslac savršenim dodatkom tostu, kruhu ili pecivu. Ljubitelji slatkog mogu dodati med ili cimet i napraviti ukusan namaz za doručak.

BONUS TEKST

Dok vježbe za oči neće poboljšati vid kod osoba s očnim bolestima poput katarakte, miopije ili makularne degeneracije, one mogu ublažiti naprezanje očiju kod ljudi koji većinu dana provode ispred ekrana. Evo kako izvoditi ove vježbe. Čest problem među ljudima koji cijeli dan rade ispred kompjutera je digitalno naprezanje očiju.

Ovo stanje može uzrokovati: Suhe oči, vizualni umor i zamagljen vid Glavobolje. Efekti digitalnog naprezanja očiju mogu se ublažiti praktikovanjem nekih jednostavnih vježbi. Preusmjerite fokus Ovu vježbu treba raditi dok sjedite kako biste se mogli fokusirati. Postavite kažiprst nekoliko centimetara od očiju i fokusirajte se na oči. Postepeno odmičite prste od lica, zadržavajući fokus.

Odvojite trenutak da se zagledate u daljinu. Fokusirajte se na ispružene prste i postepeno ih vraćajte svojim očima. Pomjerite oči i fokusirajte se na udaljene objekte. Izvođenje vježbi fokusiranja može ublažiti naprezanje očiju.

Preporučujemo