Postoji mnogo veoma zdravih plodova kojih bi svi trebali jesti više. Međutim, kao što neke koči cijena, druge koče zdravstveno stanje. Danas ćemo vam otkriti neke poteškoće sa kojima se neki ljudi suočavaju.
Budite oprezni kada dodajete kajsije u ishranu jer sadrže velike količine kalijuma. Antioksidansi u kajsijama imaju značajne prednosti za imunološki sistem, jer se aktivno bore protiv oksidativnog stresa, jačaju imunitet protiv infekcija, smanjuju upale i sprečavaju razvoj ozbiljnih bolesti.
Kajsije su poznate po svom jedinstvenom nutritivnom profilu, koji potiče pravilnu probavu i promiče optimalno zdravlje očiju. Ovo jedinstveno voće prepuno je esencijalnih nutrijenata i zdrav je izbor koji vas neće opterećivati. Samo 70 grama, što je ekvivalent dvije potpuno zrele kajsije, sadrži samo 34 kalorije.
Osim toga, ovo sočno voće sadrži 8 grama ugljikohidrata i 1 gram proteina sa vrlo malo masti. Uz to, kajsije su odličan izvor kalijuma, dajući 4 posto preporučenog dnevnog unosa. Iako njihov sadržaj vlakana može biti umjeren, njihove velike količine vitamina A, C i E više nego to nadoknađuju.
Kajsije se ističu među voćem i povrćem jer su bogate antioksidansima kao što su beta-karoten, lutein i zeaksantin. Ovi moćni spojevi igraju vitalnu ulogu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala i ublažavanju oksidativnog stresa.
Uz to, kajsije sadrže veliku količinu dijetalnih vlakana, koja imaju mnoge prednosti za cijeli probavni sistem, uključujući crijeva. Kako bi se u potpunosti iskoristile nutritivne vrijednosti kajsije, preporuča se jesti marelice netaknute kožice, jer guljenje znači gubljenje vrijednih mogućnosti.
Nutricionisti preporučuju da se marelice dobro operu pre nego što ih pojedete. Osim ako posebni faktori ne sugeriraju drugačije, preporučuje se da u svakodnevne prehrambene navike uvrstimo kajsije. Međutim, zbog visokog sadržaja kalija u kajsijama, treba ih konzumirati s oprezom.
Ovaj kritični mineral i elektrolit je neophodan za prenošenje nervnih signala, regulisanje kontrakcije mišića i održavanje optimalne ravnoteže tečnosti u telu (24, 25). Samo ako pojedete dvije kajsije, koje teže oko 70 grama, osigurat ćete 181 miligram kalija, pokrivajući 4 posto vaših dnevnih potreba za kalijem.
Održavanje zdrave ravnoteže između natrijuma i kalija ključno je za pravilnu ravnotežu tekućine, a osiguravanje adekvatnog unosa kalija može efikasno spriječiti nadimanje i podržati optimalne nivoe krvnog pritiska (24).
Detaljna analiza 33 različite studije otkrila je da prehrana bogata kalijem ima značajan učinak na snižavanje krvnog tlaka, a istovremeno značajno smanjuje vjerovatnoću od moždanog udara za 24% (26). Ipak, važno je shvatiti da osobe sa kardiovaskularnim ili bubrežnim problemima trebaju biti oprezne kada dodaju ovo voće u svoju ishranu.