Kada ispupčeni disk stisne išijatični nerv, to može uzrokovati bol koji se širi niz nogu. Ovo stanje se obično naziva išijas. Išijas karakterizira bol duž toka išijadičnog živca, počevši od donjeg dijela leđa, preko stražnjice i zadnjice, te niz noge.

Kako navodi uspesnazena.com, ako je prostor kroz koji nerv prolazi povređen, može doći do uklještenja. Bol koji potiče iz donjeg dijela leđa širi se prema dolje, širi se u bedra, ispod koljena, pa čak i u listove i stopala. Ovaj bol karakterizira intenzitet i upornost, sličan osjećaju peckanja, a prati ga utrnulost u nogama koja otežava kretanje.

Tipično, bol je lokaliziran u jednoj nozi i širi se izvan donjeg dijela leđa u nelagodu. Vrijedi napomenuti da se bol obično pogoršava noću i nakon dužeg stajanja, sjedenja, kihanja, kašljanja i naprezanja. Dok konvencionalno liječenje išijasa uključuje uzimanje lijekova na recept, preporučuje se da se ovaj pristup dopuni vježbama istezanja mišića.

Uključujući ove jednostavne vježbe u svoj režim liječenja, možete osjetiti olakšanje boli u djeliću vremena. Evo nekoliko preporučenih vježbi posebno za išijas, poznatiji kao išijas. Vježbe istezanja mogu pružiti značajne prednosti jer efikasno smanjuju upalu, a time i nelagodu.
Naravno, početne faze mogu biti izazovne, zbog čega se vježbe rade postepeno, povećavajući istezanje na izdisaju. Počnite tako da se oslonite na ravnu površinu, a zatim savijte bolnu nogu i nježno je približite ramenu. Kada osjetite istezanje, pokušajte zadržati položaj 30 sekundi.

ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje

Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.

Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.

10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo

Preporučujemo