Genetski modificirana hrana je uobičajena tema u globalnim raspravama o sigurnosti i zdravlju hrane.

Genetski modificirani usjevi poput paradajza i kukuruza široko se uzgajaju u zemljama poput Sjedinjenih Država, Kine i Kanade, dok druge zemlje odbijaju prodavati takvu hranu na svojim tržištima. Uprkos nedostatku zvaničnih naučnih dokaza koji potvrđuju opasnosti genetski modifikovane hrane, mnogi ljudi izbegavaju da je jedu. Ako dijelite iste brige, u nastavku ćemo pokriti tri dokazana načina da se razlikuje GMO od organske hrane.

Evo tri pouzdana načina na koja možete razlikovati genetski modificiranu i organsku hranu:

Oznake i certifikati: Potražite etikete koje jasno ukazuju da je proizvod organski. U mnogim zemljama organski proizvodi moraju proći stroge kontrole i certifikate da bi se smatrali organskim. Oznake kao što su “USDA Organic” u Sjedinjenim Državama ili “EU Organic” u Evropskoj uniji jamče da proizvod ne sadrži genetski modificirane sastojke.

Bar kodovi na proizvodima: Često možete pronaći bar kodove na proizvodima koji sadrže informacije o tome da li su genetski modificirani. U mnogim zemljama prva cifra na barkodu organskih proizvoda obično je “9”, dok GMO proizvodi često počinju brojem “8”.

Informacije o tome odakle dolazi vaša hrana: Saznajte više o tome odakle dolazi hrana koju kupujete. Malo je vjerovatno da će lokalno uzgojena hrana biti genetski modificirana, posebno ako kupujete direktno od malog proizvođača od povjerenja ili na farmerskoj pijaci, gdje možete direktno razgovarati s uzgajivačem.

Genetski modificirana hrana se razvija presađivanjem gena iz drugih organizama (biljke, životinje, mikroorganizmi) kako bi se povećala otpornost na vanjske faktore kao što su štetočine i virusi. Takva hrana je općenito otpornija i raste brže od organski uzgojene hrane. Međutim, postoji mogućnost neočekivanih alergijskih reakcija. Na primjer, ljudi koji su alergični na lješnjake mogu doživjeti alergijsku reakciju ako jedu genetski modificiranu hranu od tog oraha.

Preporučujemo