Za one vruće ljetne dane, ništa nije bolje od slatke slatkoće svježe ubranih jagoda iz vlastitog vrta. Ali kako biste osigurali obilnu berbu, ključno je svojim jagodama pružiti odgovarajuću njegu i pažnju koju zaslužuju. Ne samo da zahtijevaju uklanjanje suhog lišća i grana, već zahtijevaju i prihranu u obliku odgovarajućeg gnojiva. Uopće se ne treba oslanjati na kemijske alternative.

Otkrijte sveobuhvatne informacije o hranjivoj vrijednosti jagoda u udobnosti vlastitog doma. Ključno je zapamtiti da je gnojidba vitalni korak u drugoj godini nakon prve sadnje, odmah nakon što se snijeg otopi u proljetnoj sezoni.

 

Prije primjene gnojiva potrebno je ukloniti sve korove. Iskoristite stari kruh kao prirodni oblik gnojidbe. Korištenjem kvasca možete znatno pospješiti rast vaših jagoda i uspostaviti optimalno okruženje koje je posebno pogodno za razvoj velikih plodova. Unošenje kvasca u tlo dovodi do zakiseljavanja, što zauzvrat privlači korisna stvorenja i u konačnici dovodi do obilnijeg prinosa.

Priprema je jednostavan proces. Samo prelijte vodu preko starog kruha, pazeći da ne ispliva. Proces fermentacije obično traje otprilike 6 do 10 dana. Nakon tog vremena preporuča se razrijediti dobivenu otopinu dodavanjem vode u omjeru 1 dio otopine na 10 dijelova vode.

 

 

Izuzetne prednosti koprive protežu se kako u zaštiti tako iu prehrani. Služi kao pravi lijek i učinkovito rješenje za zaštitu vaših jagoda od nametnika. Štoviše, svi potrebni sastojci za stvaranje ovog gnojiva lako su dostupni u vašoj okolini.

Za rast biljaka potrebni su dušik i kalij, a oboje se ovim gnojivom lako apsorbiraju. Dostupno je dovoljno vode za potapanje kante napunjene koprivom. Prije upotrebe kiselo mlijeko razrijedite vodom u omjeru 1:20 i promiješajte dva puta dnevno. Utvrđeno je da su fermentirani mliječni proizvodi, poput mlaćenice, korisni za rast i razvoj fetusa. Kako bi se stvorilo optimalno okruženje za rast biljaka, savjetuje se kombinirati ove kisele mliječne proizvode s humusom, stajskim gnojem i drvenim pepelom, što rezultira blago kiselom smjesom.

Uklonite sve brige u vezi s lisnim ušima i grinjama korištenjem mješavine mlijeka i vode. Ovu otopinu jednostavno ulijte u raspršivač i nanesite na jagode. Obilje dušika koje se nalazi u kokošjem gnoju ključno je za optimalan rast jagoda, što rezultira velikim i sočnim plodovima. Kako bi se izbjegle moguće štete na biljkama, preporuča se koristiti tekući pileći gnoj, razrijeđen s vodom u omjeru 1:10. To osigurava da jagode dobiju potrebne hranjive tvari bez opasnosti od opeklina.

Za optimalne rezultate, preporuča se ostaviti ovu otopinu da odstoji najmanje tri dana i primijeniti je isključivo kada jagode uđu u fazu cvatnje. Ovo dvonamjensko rješenje učinkovito uništava štetočine i istovremeno potiče obilnu žetvu.

 

Otkrio sam besprijekornu metodu za zaštitu jagoda od štetnika i osiguravanje optimalne prehrane. Dopustite mi da podijelim svoje provjerene recepte i vrijedne savjete s kojima svakako vrijedi eksperimentirati. Da biste napravili otopinu za biljke jagoda, prikupite sljedeće sastojke: 1 šalicu drvenog pepela, 1-2 litre kipuće vode, 2 grama kalijevog permanganata, 2 grama borne kiseline u obliku praha i 1 čajnu žličicu joda. Pomiješajte kipuću vodu s drvenim pepelom i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi, dodajte kalijev permanganat, bornu kiselinu i jod. Ostavite smjesu da odstoji dok voda ne postigne sobnu temperaturu, zatim procijedite pepeo. Bocom s raspršivačem temeljito namočite listove jagode otopinom.

Iskusni vrtlari dijele dodatne savjete: Nanesite gnojivo na biljke jagoda prije nego što dođu u fazu cvatnje! Borite se protiv plijesni i nametnika moćnom kombinacijom maslačka i češnjaka. Iskoristite prirodne sposobnosti maslačka za učinkovitu borbu protiv sive plijesni jagode. Jednostavno pomiješajte 500 g maslačka s 10 litara vode, procijedite smjesu i nanesite je na svoje biljke za optimalne rezultate.

Uzročnici bolesti i štetnici mogu se učinkovito odvratiti korištenjem ekstrakta češnjaka. Jednostavno zgnječite dva češnja češnjaka, uključujući i kožu, i dodajte ih u 10 litara vodene otopine. Kad se pojave štetnici, posebice lisne uši, s njima se postupamo slično kao s umakom od maslačka. Ako ne želite prolaziti kroz proces pripreme infuzije, postoji jednostavno alternativno rješenje koje možete razmotriti.

Da biste pripremili jagode za fazu cvatnje, preporuča se tretirati ih otopinom joda razrijeđenog u vodi. Idealan omjer je 10 mililitara otopine joda pomiješanih s 10 litara vode. Ovu razrijeđenu otopinu joda treba nanositi na jagode u pravilnim intervalima svakih 10 dana.

Preporučujemo