Gavez je poznat kao tradicionalna ljekovita biljka i ima impresivan niz zdravstvenih prednosti. Biljka raste na vlažnim zemljištima kao što su potoci i livade i ima dugu istoriju upotrebe u narodnoj medicini.

Ljekovita svojstva gaveza
Gavez je prirodni lijek za razne bolesti. Nekoliko studija i tradicionalnih upotreba ističu njegovu učinkovitost u liječenju psorijaze, proširenih vena, deformiteta palca, uganuća, iščašenja, reumatizma, artritisa, bolova u leđima i raznih stanja kože i rana. Osim toga, vjeruje se da je koristan u liječenju gihta, otoka, ogrebotina i peruti.
Upotreba gaveza u prehrambenim i farmaceutskim preparatima

Sveži listovi i cvetovi gaveza, posebno u proleće, preporučuju se kao hranljiva hrana za jačanje imunog sistema. Korijen gaveza se bere u proljeće ili jesen i koristi se u osušenom obliku u raznim ljekovitim pripravcima. Važno je naglasiti da gavez ne treba čuvati u metalnim posudama kako bi se sačuvali njegovi aktivni sastojci.

Priprema litospermuma

Melem: Za pripremu melema pomiješajte sušeni korijen gaveza sa vrućom vodom da dobijete pastu. Ova pasta se zatim nanosi na ranu kroz platneni zavoj.
Mast: mast od gaveza se koristi za zacjeljivanje rana i može se koristiti na ljudima i životinjama. Svježi korijen gaveza se isječe i kratko prži u gheeju i ostavi preko noći. Sutradan zagrijte, procijedite i čuvajte u frižideru.
Važne napomene

Iako gavez ima brojne zdravstvene prednosti, važno je naglasiti da ga trudnice ne bi trebale koristiti zbog mogućih rizika. Takođe, pre početka bilo kakvog lečenja lekovitim biljkama, uvek se preporučuje konsultacija sa lekarom ili stručnjakom. Gavez ima snažna ljekovita svojstva i vrijedan je resurs u prirodnoj medicini, ali njegova upotreba mora biti oprezna i informirana.

ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje

Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.

Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.

10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo

Preporučujemo