Krompir je omiljen u mnogim domaćinstvima, a korištenje pravih metoda skladištenja može značajno poboljšati njegovu svježinu, teksturu i okus. Evo nekoliko savjeta za uspješno konzerviranje krompira zajedno s drugim uobičajenim sastojcima.

  • Skladište krompira

Da krompir ne bi dugo niknuo, stavite jabuku u vrećicu za krompir.
Etilen koji oslobađaju jabuke pomaže u održavanju svježeg krumpira, uspješno sprečavajući klijanje do osam sedmica.

Idealni uslovi skladištenja krompira uključuju hladno, tamno i suvo okruženje, sa preporučenom temperaturom od oko 15°C.

Garaža ili podrum je najbolja opcija za ovu svrhu. Hlađenje se ne preporučuje jer niže temperature pretvaraju škrob u krompiru u šećer, što rezultira slatkim ukusom.

  • Primenljivo pakovanje:

Krompir se ne preporučuje čuvati u plastičnim vrećicama jer zadržava vlagu i podstiče kvarenje. Bolja opcija je korištenje prirodnih ili papirnih vrećica koje omogućavaju pravilnu cirkulaciju zraka. Takođe, čuvajte krompir i luk odvojeno, pošto luk ubrzava nicanje krompira, mudro je izbegavati zajedničko skladištenje.

1. Iskorištavanje cvekle: S obzirom na sposobnost cvekle da upija dodatnu vlagu, preporučuje se da je stavite iznad krompira. Drugi načini skladištenja hrane uključuju stavljanje luka u čarape. Luk se može čuvati nekoliko mjeseci tako što ćete pojedinačne lukovice učvrstiti čvorom u staru čarapu. Važno je osigurati skladištenje u hladnom i suhom okruženju.

2. Banane: Da biste produžili svježinu, čuvajte vrhove banana u plastičnim vrećicama kako biste smanjili emisiju etilena.

Da povrće poput celera, brokule ili zelene salate ostane svježim do četiri sedmice, umotajte ga u aluminijsku foliju i stavite u hladnjak.

4. Paradajz: Za čuvanje paradajza iz grma, stavite ih u posudu obloženu papirnim ubrusom na sobnoj temperaturi, pazeći da su stabljike okrenute prema gore.

5. Jabuke: Čuvane u frižideru na 0 do -1°C, tačnije na donjoj polici, jabuke će ostati svježe do šest mjeseci.

6. Pijesak od šargarepe: Čuvanje korjenastog povrća poput šargarepe u pijesku ili piljevini može produžiti njihov vijek trajanja.

7. Pek papir za sir: Kada otvorite sir, ne ostavljajte ga u originalnom pakovanju već ga umotajte u pergament papir. Ova tehnologija pomaže u dužem očuvanju arome i okusa sira. Primjenom ovih savjeta možete produžiti svježinu i okus svoje hrane, pomažući u smanjenju otpada i uštedi novca. Sretno u uređenju doma!

BONUS TEKST

Dok vježbe za oči neće poboljšati vid kod osoba s očnim bolestima poput katarakte, miopije ili makularne degeneracije, one mogu ublažiti naprezanje očiju kod ljudi koji većinu dana provode ispred ekrana. Evo kako izvoditi ove vježbe. Čest problem među ljudima koji cijeli dan rade ispred kompjutera je digitalno naprezanje očiju.

Ovo stanje može uzrokovati: Suhe oči, vizualni umor i zamagljen vid Glavobolje. Efekti digitalnog naprezanja očiju mogu se ublažiti praktikovanjem nekih jednostavnih vježbi. Preusmjerite fokus Ovu vježbu treba raditi dok sjedite kako biste se mogli fokusirati. Postavite kažiprst nekoliko centimetara od očiju i fokusirajte se na oči. Postepeno odmičite prste od lica, zadržavajući fokus.

Odvojite trenutak da se zagledate u daljinu. Fokusirajte se na ispružene prste i postepeno ih vraćajte svojim očima. Pomjerite oči i fokusirajte se na udaljene objekte. Izvođenje vježbi fokusiranja može ublažiti naprezanje očiju.

Preporučujemo