Najrašireniji oblik gljivične infekcije je Candida albicans, koja se može manifestirati u različitim dijelovima tijela, kao što su usta, probavni sistem, vaginalni dio, te zahvatiti kožu i druge sluzokože. Obično, kada imunološki sistem radi efikasno, ove infekcije ne predstavljaju značajnu prijetnju.
Međutim, šta se dešava ako imunološki sistem ne funkcioniše optimalno? Candida je prirodna gljivica koja pomaže u apsorpciji nutrijenata i probavi, a kada je postane previše bogata, može uzrokovati razne probleme. Jedan od uobičajenih simptoma je oralna kandidijaza. Međutim, ako Candida raste van kontrole u probavnom sistemu, ona ima potencijal da uđe u krvotok i oslobodi toksine, uzrokujući sindrom propuštanja crijeva.
Kada je pH ravnoteža tijela poremećena, to može uzrokovati nekontrolisanu proliferaciju Candide, uzrokujući zdravstvene probleme u cijelom tijelu. Zato je održavanje zdrave ravnoteže bakterija i jakog imunološkog sistema ključno za borbu protiv ove uporne infekcije. Sindrom prekomjernog rasta kandide je stanje u kojem gljivica raste nekontrolirano, što dovodi do kroničnih zdravstvenih stanja.
Ljudi koji ranije nisu imali tešku gljivičnu infekciju mogu razviti nove osjetljivosti ili alergije na različite namirnice, uključujući mliječne proizvode, jaja, kukuruz ili gluten. Razvoj infekcija kandidom može se pripisati prehrani bogatoj šećerom, rafiniranim ugljikohidratima i alkoholom, jer ove tvari pospješuju rast gljivica. Osim toga, postoji nekoliko drugih faktora koji mogu doprinijeti ovoj situaciji.
Kada je pH ravnoteža tijela poremećena, to može uzrokovati nekontrolisanu proliferaciju Candide, uzrokujući zdravstvene probleme u cijelom tijelu. Zato je održavanje zdrave ravnoteže bakterija i jakog imunološkog sistema ključno za borbu protiv ove uporne infekcije. Sindrom prekomjernog rasta kandide je stanje u kojem gljivica raste nekontrolirano, što dovodi do kroničnih zdravstvenih stanja.
Ljudi koji ranije nisu imali tešku gljivičnu infekciju mogu razviti nove osjetljivosti ili alergije na različite namirnice, uključujući mliječne proizvode, jaja, kukuruz ili gluten. Razvoj infekcija kandidom može se pripisati prehrani bogatoj šećerom, rafiniranim ugljikohidratima i alkoholom, jer ove tvari pospješuju rast gljivica. Osim toga, postoji nekoliko drugih faktora koji mogu doprinijeti ovoj situaciji.