Prema rečima Vojislava Perišića, jabukovo sirće ima mnoge prednosti za organizam i može povećati ukupnu vitalnost. Jabukovo sirće ima potencijal da ublaži nadutost i poboljša funkciju crijeva, međutim, mnogi ljudi ga konzumiraju neadekvatno. dr. Perišić je odredio najbolju metodu za njegovu primjenu. Profesor Dr. Gastroenterolog Vojislav Perišić popularan je u javnosti po svojim praktičnim zdravstvenim savetima koji značajno poboljšavaju dobrobit ljudi.
- Istakao je vrijednost jabuke kao važnog voća i napomenuo da sirće dobijeno iz ovog voća ima posebne koristi za organizam. Tačnije, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, smanjenju lošeg holesterola, podstiče gubitak masti i jača imunitet. Međutim, mnogi ljudi ga konzumiraju na pogrešan način, sprečavajući ih da iskoriste sve njegove prednosti.
Dr Vogia je spomenuo da je u jesen Bog dao čovječanstvu dva glavna voća: jabuke i grožđe. Ovo voće sadrži posebno blagotvorno jedinjenje koje se zove antioksidans resveratrol. Osim toga, bogate su vitaminom E i kvercetinom, od kojih su jabuke posebno važne jer sadrže 90 aktivnih hemikalija. “Jabukovo sirće se često pojavljuje u brojnim preporukama iako je kiselo po prirodi, nakon što dospije u usta, nakon samo nekoliko centimetara, njegov sastav prelazi u alkalno stanje, eliminirajući sve štetne kisele efekte.
- Stoga, ovo pomaže da se hrana lakše probavi, a istovremeno smanjuje vjerovatnoću refluksa, nadimanja i plinova, te ublažava žgaravicu. Koji su najefikasniji načini konzumiranja jabukovog sirćeta? Dr Perišić naglašava važnost uzimanja sa medom, ali se med rijetko koristi jer ga većina ljudi uzima sam. Dr Voja napominje da se supstanca može konzumirati i bez razblaživanja, najčešće 30-40 ml, sa malom količinom meda.
Ovo uključivanje ne samo da poboljšava ukus, već i koristi prednosti antiinflamatornih svojstava meda. Osim toga, objašnjava da kiseline u jabukovom sirćetu pomažu u obnavljanju naše sluzokože, efikasno ih njegujući. Napomenuo je da su efikasni u gušenju i djece i odraslih. „Kako dolazi jesen, bolje je jesti više jabuka i grožđa Nema potrebe za probioticima ili imunoterapijom.
Za djecu je idealno pojesti grozd i dvije jabuke – jednu za doručak, a drugu za ručak.
BONUS TEKST
Dok vježbe za oči neće poboljšati vid kod osoba s očnim bolestima poput katarakte, miopije ili makularne degeneracije, one mogu ublažiti naprezanje očiju kod ljudi koji većinu dana provode ispred ekrana. Evo kako izvoditi ove vježbe. Čest problem među ljudima koji cijeli dan rade ispred kompjutera je digitalno naprezanje očiju.
Ovo stanje može uzrokovati: Suhe oči, vizualni umor i zamagljen vid Glavobolje. Efekti digitalnog naprezanja očiju mogu se ublažiti praktikovanjem nekih jednostavnih vježbi. Preusmjerite fokus Ovu vježbu treba raditi dok sjedite kako biste se mogli fokusirati. Postavite kažiprst nekoliko centimetara od očiju i fokusirajte se na oči. Postepeno odmičite prste od lica, zadržavajući fokus.
Odvojite trenutak da se zagledate u daljinu. Fokusirajte se na ispružene prste i postepeno ih vraćajte svojim očima. Pomjerite oči i fokusirajte se na udaljene objekte. Izvođenje vježbi fokusiranja može ublažiti naprezanje očiju.
“Izgleda prilično uzbudljivo”, rekao je profesor, koji je podijelio svoj osjećaj ponovnog rođenja nakon povratka sa iscrpljujućeg putovanja “Trideset minuta kasnije, osjećao sam se potpuno podmlađenim.” Regenerativna svojstva jabukovog sirćeta značajno pomažu organizmu. Napominje da pruža mnoge dobrobiti cijelom organizmu. Prema gastroenterolozima, “Jabukovo sirće može poboljšati funkciju crijeva, bubrega, mokraćne bešike, kože i cijelog respiratornog sistema.