Nemojte namakati pasulj u vodi prije kuhanja; samo se odlučite za ovu alternativu.
Grah je jedna od najpopularnijih namirnica u Hrvatskoj i postoji mnogo prijedloga kako ga pravilno pripremiti. Međutim, u grahu postoje određeni sastojci koji mogu uzrokovati probavne probleme.
- Prema Krstarici, iako su mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i sjemenke bogate hranjivim tvarima, mogu predstavljati i rizik po zdravlje zbog prisustva fitinske kiseline.
Ova kiselina se vezuje za esencijalne elemente kao što su bakar, magnezijum, jod, gvožđe i cink. Stoga se ovi elementi izlučuju iz tijela prije nego što mogu imati bilo kakav učinak.
Probavnom sistemu nedostaje zaštitna barijera protiv fitinske kiseline, što otežava apsorpciju minerala, proteina i masti.
- Rezultat je nedostatak esencijalnih nutrijenata, što dovodi do problema s mišićno-koštanim, imunološkim i probavnim sustavom.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) identificira fitinsku kiselinu kao vodeći uzrok anemije.
Koje namirnice su bogate fitinskom kiselinom? Namirnice koje sadrže velike količine fitinske kiseline uključuju pirinač, zob, pšenicu, sočivo, pasulj, soju, kikiriki i grašak.
Određeni orašasti plodovi, kao što su lješnjaci, bademi i orasi, također mogu uzrokovati probleme.
- Suncokret, mak, sjemenke lana, bundeve i susama također sadrže velike količine fitinske kiseline.
Ove namirnice su bogate esencijalnim nutrijentima, uključujući vlakna, pa je važno da ih i dalje uključujete u svoju ishranu.
- Koje su metode za uklanjanje fitinske kiseline?
Postoje različiti načini za neutralizaciju ove kiseline. Jedna efikasna metoda je termička obrada, koja može smanjiti sadržaj fitinske kiseline za 30-35%.
Hrana je najefikasnija kada se potopi u vodu. Glavni nedostatak ove tehnike je što je potrebno dosta vremena.
Na primjer, smeđi pirinač treba namakati u vodi 12 sati, zobene pahuljice 10 do 12 sati, bijeli pirinač devet sati, ječam oko šest sati…
Za bolje rezultate razmislite o dodavanju male količine octa ili limunovog soka u vodu.
Drugi način za smanjenje fitinske kiseline je natapanje određenih problematičnih namirnica u sirutku.
Osim toga, tokom procesa klijanja mahunarki i žitarica sadržaj fitinske kiseline se smanjuje za otprilike pedeset posto.
Najbolji način je kombinovanje obrade hrane.
Namakanje hrane prije kuhanja ili pečenja rezultira najvećim oslobađanjem fitinske kiseline u hrani.
BONUS TEKST
Dok vježbe za oči neće poboljšati vid kod osoba s očnim bolestima poput katarakte, miopije ili makularne degeneracije, one mogu ublažiti naprezanje očiju kod ljudi koji većinu dana provode ispred ekrana. Evo kako izvoditi ove vježbe. Čest problem među ljudima koji cijeli dan rade ispred kompjutera je digitalno naprezanje očiju.
Ovo stanje može uzrokovati: Suhe oči, vizualni umor i zamagljen vid Glavobolje. Efekti digitalnog naprezanja očiju mogu se ublažiti praktikovanjem nekih jednostavnih vježbi. Preusmjerite fokus Ovu vježbu treba raditi dok sjedite kako biste se mogli fokusirati. Postavite kažiprst nekoliko centimetara od očiju i fokusirajte se na oči. Postepeno odmičite prste od lica, zadržavajući fokus.
Odvojite trenutak da se zagledate u daljinu. Fokusirajte se na ispružene prste i postepeno ih vraćajte svojim očima. Pomjerite oči i fokusirajte se na udaljene objekte. Izvođenje vježbi fokusiranja može ublažiti naprezanje očiju.