Krastavce je relativno lako saditi i uzgajati i mogu se uzgajati u vrtnim gredicama ili kontejnerima. Evo vodiča korak po korak koji će vam pomoći da uzgajate zdrave biljke krastavca:
1. Odaberite sortu: Odaberite sortu krastavca koja odgovara vašim potrebama i uslovima uzgoja. Postoji mnogo varijanti, uključujući narezane krastavce, kisele krastavce i posebne sorte kao što su engleski kiseli krastavci.
2. Započnite seme u zatvorenom prostoru (opciono): Seme krastavca se može pokrenuti u zatvorenom prostoru 3-4 nedelje pre poslednjeg datuma mraza u vašem području. Posadite sjeme u biorazgradivu posudu napunjenu početnom mješavinom sjemena i održavajte vlažnom i toplom dok ne dođe do klijanja.
3. Direktno sejanje: Seme krastavca se takođe može sijati direktno u baštensko zemljište kada prođe opasnost od mraza i kada se temperatura zemljišta zagreje na najmanje 60°F (16°C). Posadite sjeme na dubinu od 1 inča i rasporedite ih u redove ili brda na udaljenosti od 12-24 inča.
4. Odaberite sunčano mjesto: krastavci uspijevaju na punom suncu, pa odaberite mjesto za sadnju koje ima najmanje 6-8 sati direktne sunčeve svjetlosti svaki dan. Pobrinite se da je tlo dobro drenirano i bogato organskom tvari.
5. Obezbedite podršku (opciono): Neke sorte krastavaca, posebno sorte vinove loze, imaju koristi od rešetke ili potporne strukture. Instalirajte rešetke, kaveze ili kolčeve kako biste pomogli biljkama da se penju i držali plodove od tla, smanjujući rizik od bolesti i štetočina.
6. Redovno zalijevajte: Održavajte tlo stalno vlažnim tokom vegetacije, posebno tokom vrućeg vremena. Zalijevajte krastavce duboko u dnu biljke, izbjegavajući vlaženje listova, kako biste spriječili gljivične bolesti.
7. Đubrenje: Krastavci su neukusni i imaće koristi od redovnog đubrenja. Prije sadnje unesite kompost ili dobro truli stajnjak u tlo i nanesite uravnoteženo đubrivo svake 3-4 sedmice tokom vegetacije.
8. Malč: Nanesite sloj organskog malča, poput slame ili isjeckanog lišća, oko baze vaših krastavaca kako biste zadržali vlagu, suzbili korov i regulisali temperaturu tla.
9. Orezivanje i rezidba: Kako vaša biljka krastavca raste, odrežite bočne grane i grane koje rastu duž glavne stabljike. Osposobite lozu da se penje na jednu ili više rešetki kako biste uštedjeli prostor i poboljšali cirkulaciju zraka.
10. Praćenje štetočina i bolesti: Pazite na uobičajene štetočine krastavca kao što su lisne bube, lisne uši i pepelnica. Redovno provjeravajte biljke i poduzmite odgovarajuće mjere za sprječavanje štetočina i bolesti ako je potrebno.
11. Redovno berite krastavce: Redovno berite krastavce kada dostignu željenu veličinu i boju, obično 50 do 70 dana nakon sadnje, u zavisnosti od sorte. Odrežite plodove sa vinove loze oštrim makazama ili makazama, pazeći da ne oštetite stabljiku ili susjedni plod.