Jaja su jedna od najhranljivijih i najčešće konzumiranih namirnica na svetu, bogata proteinima, vitaminima i mineralima. Sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su potrebne ljudskom tijelu, zbog čega su nutritivno važne. Srednje jaje sadrži u prosjeku oko 6 grama proteina, ali samo 70 kalorija, što ga čini idealnim za zdrav doručak ili užinu.


Kada primijetite zeleni ili zelenkasto-sivi krug oko žumanca nakon kuhanja jajeta, možda ćete se zapitati da li je takvo jaje bezbedno za jelo i zašto uopšte dolazi do ove promene boje. Možda ste primijetili ovu promjenu u tvrdo kuhanim jajima nakon kuhanja.

  • Taj zeleni krug je zapravo rezultat kemijske reakcije između željeza i sumpora u jajetu. Konkretno, gvožđe u žumanjku reaguje sa hidrogen sulfidom u bjelanjku da bi proizveo gvožđe sulfid.

Ova reakcija se događa kada se jaje prekuha, što uzrokuje zelenu boju između žumanca i bjelanjka. Iako može izgledati neobično, jaja kuhana na ovaj način potpuno su sigurna za jelo, piše The Huffington Post.
Zeleni prsten može biti uzrokovan i visokim sadržajem gvožđa u vodi u kojoj se kuvaju jaja, što takođe nije štetno po zdravlje. Međutim, predugo kuhanje jaja može utjecati na kvalitetu proteina u jajima, što ih čini teškim za probavu. Dugotrajno kuvanje će smanjiti nutritivnu vrijednost jaja, pa je preporučljivo obratiti pažnju na vrijeme kuhanja.

Ako želite da vam jaja budu potpuno kuhana, evo nekoliko korisnih savjeta. Za meko kuhana jaja stavite ih u vruću ali ne kipuću vodu i kuhajte oko četiri i po minute od ključanja. Nakon što ih skinete sa šporeta, ostavite da odstoje još minut. Nikada ne uzimajte jaja direktno iz frižidera – najbolje je da ih ostavite na sobnoj temperaturi neko vreme pre kuvanja.

  • Za tvrdo kuvana jaja kuvajte ih osam minuta od trenutka kada prokuvaju, a zatim ih potopite u hladnu vodu da se lakše ogule.

Žumanca su bogata mastima, vitaminima A, D, E i K, te mineralima poput gvožđa i cinka. Sadrži i kolin, koji je važan za zdravlje mozga i funkciju jetre. S druge strane, bjelanjci su gotovo u potpunosti sastavljeni od proteina i ne sadrže puno masti ili holesterola.

  • Iako su jaja hranljiva, postoji kontroverza oko uticaja holesterola u žumancetu na zdravlje srca. Međutim, studije su pokazale da umjerena konzumacija jaja nema značajan utjecaj na povišeni kolesterol kod zdravih ljudi.


Jaja su raznovrsna u kuhinji. Mogu se koristiti za pripremu mnogih jela, od omleta, kuhanih i pečenih jaja do raznih peciva i deserta. Osim toga, njihova struktura pomaže vezivanje i fermentaciju tijesta, što ih čini nezamjenjivim u mnogim receptima.

Preporučujemo