Pogrešne navike pijenja i ishrane mogu uzrokovati probavne poteškoće i dovesti do debljanja

Nakon praznika, uz raskošne obroke i prekomjerno jelo i piće, mnogi ljudi se suočavaju s problemima s probavom i nastavljaju gomilati kilograme. Profesor gastroenterolog. Dr Radoje Doder identifikuje nekoliko velikih grešaka koje pravimo kada jedemo, posebno kada je u pitanju voda za piće, i daje korisne savete kako da ih izbegnemo.
- Pravilno pijenje vode ključno je za zdravu probavu
Jedna od najčešćih grešaka je pijenje vode u pogrešno vrijeme. Prema dr. Dodra, najbolje je piti vodu prije jela. - Zašto prije obroka?
Pijenje vode prije jela pomaže djelimično popuniti želudac, čime se smanjuje apetit i količina pojedene hrane. Na taj način voda olakšava probavu i smanjuje opterećenje na probavni sistem. - Šta se dešava kada pijemo vodu tokom ili posle obroka?
Kada unosimo tečnost uz obroke, želudačni sokovi se razblažuju, usporavajući proces varenja.
Uz to, ispijanje tekućine nakon jela može dodatno povećati osjećaj težine u želucu i uzrokovati nelagodu.
dr. Doder preporučuje da pijete 6 do 8 čaša vode dnevno, po mogućnosti između obroka, a posebno prije jela.
Utjecaj prehrambenih navika na probavu i težinu
Tokom praznika se često opuštamo i jedemo i pijemo. Međutim, loše životne navike mogu negativno utjecati na naše zdravlje.
Alkohol – tihi uništavač apetita
Alkohol povećava apetit i sadrži mnogo kalorija, što može uzrokovati da se prejedemo.
Savjet: Ograničite unos alkohola na jedno ili dva pića, a ženama preporučuje da piju čak i manje od jednog pića.
Sedenje za stolom – opasno za stomak
Satima sedeti za stolom, pričati i uživati u hrani, takođe dodatno opterećuje probavni sistem. Ovo je posebno problematično tokom proslava praznika, koji često traju nekoliko dana.
Savjet: Planirajte obroke unaprijed, jedite više povrća i izbjegavajte sedenje duže vreme.
BONUS TEKST
Mnogi od nas bi radije spavali kao medvjed tokom zime, koja uvijek nosi sezonu gripa, prehlada, virusa i svih vrsta upala.
Ljekarske ordinacije su i tada bile prepune pacijenata, a prije nego što sami odete tamo, dobro je isprobati neke od lijekova naših baka koji su se stoljećima koristili za prevenciju bolesti.
Ipak, vekovima je jedna hrana koju kuvamo svaki dan lečila mnoge bolesti.
Hipokrat je upitao: „Zašto bi čovek umro sa žalfijom koja raste u njegovoj bašti.
Žalfija (Salvia officinalis) je posebno korisna u liječenju infekcija grla, respiratornih i oralnih infekcija. Također pomaže u liječenju želučanih infekcija i crijevnih problema, te pomaže u smanjenju tjelesne temperature, groznice i bolova u tijelu koji se javljaju u ranim fazama prehlade i gripe.
Arapi su, poput Kineza i Rimljana, vjerovali u svece kao tajnu dugovječnosti. Ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva.
S druge strane, naučno je dokazano da cimet ubija većinu bakterija, uključujući i one koje su otporne na standardne antibiotike, a može pomoći i u borbi protiv E. coli. Istraživanja pokazuju da samo jedna čajna žličica cimeta može ubiti 99,5% bakterija u roku od tri dana na sobnoj temperaturi.
Zato nikad ne škodi probati barem jedan od ovih recepata. rakija od žalfije
Oko 250 grama listova kadulje potopite u 1,5 l rakije, najkvalitetnije. Ostavite 3 sedmice, procijedite i pomiješajte sa 1,5 kg neutralnog bagremovog meda. Sipati u staklenu teglu i ostaviti još 3 nedelje. Povremeno protresite i pijte malo po malo svaki dan.
Tinktura žalfije može spriječiti bolest.
Dodajte 20 grama nasjeckanog lista žalfije u 1 decilitar 70% etanola. Ostavite na toplom mestu mesec dana. Procijedite i sipajte u flašu. Dodajte 10-15 kapi tinkture u malu količinu vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Nije prikladno za trudnice i djecu!
Žalfija i cimet se bore protiv bronhitisa:
Rastopiti dve kašike šećera i preliti sa pola litra mleka, kao prženo mleko. Kada proključa, sklonite sa vatre i dodajte 1 kašičicu iseckane žalfije i pola kašičice cimeta. Ostavite 10 minuta, procijedite i pijte tri puta dnevno.