Za mnoge ljude svrab nakon tuširanja može biti neugodan i bolan. Uzrok ovog problema često se krije u određenim sastojcima proizvoda za kupanje, poput gelova za tuširanje i sapuna.

Dermatolozi napominju da ovi sastojci mogu iritirati kožu, posebno osjetljivu kožu ili kožu sklonu alergijama.
Kako bi se smanjila mogućnost iritacije, preporučuje se korištenje blagih, pH neutralnih proizvoda bez mirisa. Osim toga, nakon tuširanja, važno je hidratizirati kožu kako biste zaštitili njenu prirodnu zaštitnu barijeru i izbjegli pogoršanje iritacije.
Mnogi proizvodi za kupanje sadrže umjetne mirise, ali važno je naglasiti da ovi mirisi nisu dizajnirani za čišćenje kože. Umjesto toga, kod nekih ljudi mogu uzrokovati nelagodu, uključujući iritaciju, osip, svrab i oticanje. Čak i mirisi iz prirodnih izvora, poput eteričnih ulja, mogu biti problematični za osobe s osjetljivom ili alergičnom kožom. To što su ovi mirisi prirodni ne znači da su pogodni za sve tipove kože.
Ako nakon kupanja osjetite svrab, preporuča se isprobati proizvode koji sadrže prirodne elemente mirisa. Ako problem i dalje postoji, dobra je ideja prijeći na hipoalergene proizvode za kupanje i sapune, koji su obično bez mirisa i dizajnirani da smanje vjerojatnost iritacije i alergijskih reakcija. Za osobe s osjetljivom kožom ili kožom sklonom alergijama, odabir proizvoda bez mirisa je često najbolja opcija.
Ključno je pažljivo odabrati proizvode za kupanje i biti svjestan sastojaka koji mogu izazvati iritaciju. Ako problemi sa svrabom i iritacijom potraju, preporučuje se da se obratite dermatologu za stručni savjet i savjet.
ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje
Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela:
„Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru ”
- Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena.
- Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite).
- Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.
Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.
10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo