U današnje vreme, kada se sve više okrećemo prirodnim i ekološki prihvatljivim rešenjima, naročito u oblasti vrtlarstva, sve češće posežemo za opcijama koje su bliske prirodi, bez hemikalija i štetnih dodataka. Upravo iz tog razloga prirodna gnojiva postaju neizostavan deo savremenog, održivog gajenja biljaka. Njihova prednost ogleda se u više aspekata: povoljna su ili potpuno besplatna, ne štete životnoj sredini, doprinose zdravlju zemljišta i – što je najvažnije – biljke ih izuzetno dobro prihvataju.
Za sve ljubitelje vrtlarenja jasno je koliko je važno osigurati biljkama dovoljno hranjivih materija kako bi se omogućio njihov pravilan rast, obilno cvetanje i dobra plodnost. Umesto da se oslanjamo na skupe, komercijalne i često hemijski tretirane proizvode, priroda nam nudi fantastična rešenja koja su jednostavna, lako dostupna i vrlo delotvorna. U nastavku sledi detaljno objašnjenje kako se mogu pripremiti prirodna gnojiva, koja ne samo da su efikasna, već često dolaze i bez ikakvog troška.

Šta zapravo predstavlja prirodno gnojivo?
U osnovi, prirodno gnojivo potiče iz organskih materijala koji se u prirodnim uslovima razgrađuju i time postaju hrana za tlo. Za razliku od industrijskih varijanti, ova gnojiva ne sadrže štetne supstance niti zagađuju okolinu. Štaviše, ona unapređuju strukturu zemljišta, povećavaju njegovu sposobnost da zadrži vlagu i doprinose razmnožavanju korisnih mikroorganizama. Zahvaljujući tome, hranljive materije postaju dostupnije biljkama, što doprinosi njihovom zdravom razvoju. A što je posebno značajno – većinu ovih gnojiva možemo sami napraviti, bez ulaganja novca, koristeći ostatke iz svakodnevnog života ili biljke koje su nam već na raspolaganju.
Evo nekoliko najefikasnijih recepata za pravljenje prirodnog gnojiva:
-
Gnojivo od koprive
Među najmoćnijim prirodnim gnojivima nalazi se upravo kopriva, biljka koju mnogi smatraju običnim korovom, a zapravo je izuzetno bogata dušikom, kalijumom, gvožđem i magnezijumom. Ovo gnojivo izuzetno podstiče rast, poboljšava otpornost biljaka i stimuliše njihovo ranije i obilnije cvetanje.
Način pripreme:
-
U kantu zapremine 10 litara ubaciti svežu koprivu (bitno je da se koren ne koristi) tako da zauzme polovinu zapremine.
-
Potom se sve to prelije vodom do vrha kante.
-
Smesa se ostavi da fermentiše narednih 10 do 14 dana.
-
Tokom ovog perioda, potrebno je svakodnevno promešati sadržaj.
-
Kada prestane da peni i dobije tamnu boju, gnojivo je spremno za upotrebu.
-
Pre korišćenja se razblažuje u odnosu 1:10 – što znači da se jedna litra gnojiva meša sa deset litara vode.
-
Biljke se ovom tečnošću zalivaju jednom nedeljno.
-
Gnojivo od kore banane
Banana nije korisna samo kao voće bogato kalijumom za ishranu ljudi, već i kao sirovina za odlično prirodno gnojivo. Kalijum je izuzetno važan za formiranje cvetova, razvoj plodova i jačanje biljaka.
Načini upotrebe:
-
Koru banane naseckati na sitne komade i plitko zakopati u zemlju oko biljke.
-
Alternativno, kore se mogu potopiti u vodu i ostaviti 2 do 3 dana, nakon čega se ta tečnost koristi za zalivanje biljaka.
Ovaj postupak je posebno koristan za biljke u fazi cvetanja ili plodonošenja, jer podstiče razvoj cvetova i plodova, a ujedno jača biljku iznutra.
-
Drveni pepeo kao gnojivo
Pepeo od drva je još jedan prirodni resurs koji se može iskoristiti za obogaćivanje tla, jer sadrži kalijum, kalcijum i fosfor. Ipak, mora se koristiti s merom, jer prekomerna količina može poremetiti pH vrednost zemljišta, naročito ako je tlo već kiselo.
Način upotrebe:
-
Pepeo se može lagano posuti oko biljaka i plitko ukopati u zemlju.
-
Može se i razblažiti s vodom u odnosu 1 šolja pepela na 10 litara vode, nakon čega se tečnost koristi za zalivanje biljaka oko korena.
Pepeo je naročito koristan za rajčice, kupus i ruže, jer ove biljke preferiraju alkalno tlo, koje pepeo dodatno podržava.
-
Kompostni čaj
Još jedno efikasno prirodno gnojivo jeste tzv. kompostni čaj, odnosno tečni ekstrakt komposta. Ovaj preparat je izuzetno bogat korisnim mikroorganizmima koji povoljno utiču na tlo i korenov sistem biljaka.
Priprema:
-
U veću posudu se stavlja oko dve šake komposta na 5 litara vode.
-
Ova smeša se ostavlja da stoji između 24 i 48 sati.
-
Nakon što se tečnost procedi, koristi se za zalivanje biljaka.
Ovaj metod je naročito koristan za biljke koje deluju slabo ili su izložene stresu usled vremenskih uslova ili presađivanja.
-
Kvasac za podsticanje rasta
Kvasac je najpoznatiji u prehrambene svrhe, ali može poslužiti i kao efikasno prirodno gnojivo, jer sadrži vitamine B grupe, koji stimulišu razvoj korenovog sistema i oporavak biljaka nakon presađivanja.
Priprema i upotreba:
-
Jedna kocka svežeg kvasca (oko 40 grama) se razmuti u litri mlake vode.
-
Mešavina se ostavi da odstoji nekoliko sati.
-
Nakon toga se dodatno razblažuje sa još 4 litre vode.
-
Ovako pripremljenom tečnošću zalivaju se biljke direktno u zoni korena.
Posebno se preporučuje upotreba kvasca kada se biljke presađuju, jer pomaže u bržem prilagođavanju i regeneraciji.