Prirodni Kakao Sirup za Kašalj

Ovaj kakao sirup je prirodni lijek protiv kašlja koji ne samo da djeluje, već je i ukusan, što ga čini savršenim za djecu. Pomaže u pretvaranju suhog kašlja u produktivan, olakšavajući iskašljavanje i ubrzavajući proces ozdravljenja. Kakao sadrži teobromin, sastojak koji umiruje nervne završetke u plućima i grlu, čime se smanjuje kašalj.

Potrebni sastojci:

  • 300 g maslaca
  • 300 g meda
  • 1 žlica šećera
  • 100 g kakao praha

Postupak pripreme:

  1. Otopite maslac: Podijelite maslac na manje komade i otopite ga na vodene kupelji (ne preporučuje se mikrovalna).
  2. Dodajte šećer: Kada se maslac otopi, dodajte šećer i mešajte dok se šećer potpuno ne otopi. Pazite da smjesa ne provrije.
  3. Dodavanje kakaa: Kada je smjesa glatka, dodajte kakao prah i miješajte dok se sve ne sjedini bez grudica.
  4. Hlađenje: Smjesu ostavite da se malo ohladi, zatim umiješajte med. Dobro sjedinite sve sastojke.
  5. Čuvanje: Smjesu možete čuvati u hladnjaku do 6 mjeseci.

Upute za upotrebu:

  • Kada dijete ima kašalj, umiješajte 1 žlicu kakao sirupa u toplo mlijeko i dobro promiješajte. Ovaj ukusni napitak pomaže u smirivanju kašlja i olakšava iskašljavanje.

Napomena: Ako dijete ili vi imate alergiju na kakao, nemojte koristiti ovaj sirup.

Bonus: Čokoladni Kuglof s Orašastim Plodovima

Ovaj bogat čokoladni kuglof s orašastim plodovima je savršen desert za posebne prilike. Uz hrskave orahe i bogatu čokoladnu glazuru, ovaj recept garantira ukusnu poslasticu.

Potrebni sastojci:

  • 180 g maslaca
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 6 jaja
  • 180 g šećera u prahu
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 vrećica limun šećera
  • 150 g glatkog brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 10 g kakao praha
  • 50 g mljevenih oraha
  • 150 g polovica oraha

Za glazuru:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 40 g putera

Način pripreme:

  1. Priprema čokolade: Otopite maslac u loncu dok ne provrije, zatim ga sklonite s vatre i umiješajte nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi.
  2. Odvojite bjelanjke i žumanjke: Umutite bjelanjke u čvrsti snijeg, postepeno dodajući šećer. Umutite žumanjke sa šećerom u prahu dok ne dobijete pjenastu smjesu.
  3. Dodajte šećere i čokoladu: U smjesu sa žumanjcima dodajte vanilin šećer, limun šećer i otopljenu čokoladu. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, kakao i mljevene orahe.
  4. Umiješajte bjelanjke: Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka u smjesu, a zatim dodajte jezgre oraha.
  5. Pečenje: Smjesu prebacite u kalup za kuglof, prethodno namazan maslacem i posut brašnom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 170°C oko 50-55 minuta.
  6. Priprema glazure: Otopite čokoladu za kuhanje sa puterom dok ne dobijete glatku glazuru.
  7. Završni korak: Kada se kuglof ohladi, prelijte ga pripremljenom čokoladnom glazurom i ukrasite po želji dodatnim orasima.

Uživajte u bogatim okusima ovog kuglofa, savršenog za svaku priliku!

Preporučujemo