Prirodni Kakao Sirup za Kašalj
Ovaj kakao sirup je prirodni lijek protiv kašlja koji ne samo da djeluje, već je i ukusan, što ga čini savršenim za djecu. Pomaže u pretvaranju suhog kašlja u produktivan, olakšavajući iskašljavanje i ubrzavajući proces ozdravljenja. Kakao sadrži teobromin, sastojak koji umiruje nervne završetke u plućima i grlu, čime se smanjuje kašalj.
Potrebni sastojci:
- 300 g maslaca
- 300 g meda
- 1 žlica šećera
- 100 g kakao praha
Postupak pripreme:
- Otopite maslac: Podijelite maslac na manje komade i otopite ga na vodene kupelji (ne preporučuje se mikrovalna).
- Dodajte šećer: Kada se maslac otopi, dodajte šećer i mešajte dok se šećer potpuno ne otopi. Pazite da smjesa ne provrije.
- Dodavanje kakaa: Kada je smjesa glatka, dodajte kakao prah i miješajte dok se sve ne sjedini bez grudica.
- Hlađenje: Smjesu ostavite da se malo ohladi, zatim umiješajte med. Dobro sjedinite sve sastojke.
- Čuvanje: Smjesu možete čuvati u hladnjaku do 6 mjeseci.
Upute za upotrebu:
- Kada dijete ima kašalj, umiješajte 1 žlicu kakao sirupa u toplo mlijeko i dobro promiješajte. Ovaj ukusni napitak pomaže u smirivanju kašlja i olakšava iskašljavanje.
Napomena: Ako dijete ili vi imate alergiju na kakao, nemojte koristiti ovaj sirup.
Bonus: Čokoladni Kuglof s Orašastim Plodovima
Ovaj bogat čokoladni kuglof s orašastim plodovima je savršen desert za posebne prilike. Uz hrskave orahe i bogatu čokoladnu glazuru, ovaj recept garantira ukusnu poslasticu.
Potrebni sastojci:
- 180 g maslaca
- 150 g čokolade za kuhanje
- 6 jaja
- 180 g šećera u prahu
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 vrećica limun šećera
- 150 g glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 10 g kakao praha
- 50 g mljevenih oraha
- 150 g polovica oraha
Za glazuru:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 40 g putera
Način pripreme:
- Priprema čokolade: Otopite maslac u loncu dok ne provrije, zatim ga sklonite s vatre i umiješajte nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi.
- Odvojite bjelanjke i žumanjke: Umutite bjelanjke u čvrsti snijeg, postepeno dodajući šećer. Umutite žumanjke sa šećerom u prahu dok ne dobijete pjenastu smjesu.
- Dodajte šećere i čokoladu: U smjesu sa žumanjcima dodajte vanilin šećer, limun šećer i otopljenu čokoladu. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, kakao i mljevene orahe.
- Umiješajte bjelanjke: Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka u smjesu, a zatim dodajte jezgre oraha.
- Pečenje: Smjesu prebacite u kalup za kuglof, prethodno namazan maslacem i posut brašnom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 170°C oko 50-55 minuta.
- Priprema glazure: Otopite čokoladu za kuhanje sa puterom dok ne dobijete glatku glazuru.
- Završni korak: Kada se kuglof ohladi, prelijte ga pripremljenom čokoladnom glazurom i ukrasite po želji dodatnim orasima.
Uživajte u bogatim okusima ovog kuglofa, savršenog za svaku priliku!
Preporučujemo