Recept za jednostavni kolač iz mikrovalne s čokoladnom glazurom

Ovaj kolač iz mikrovalne savršen je za sve koji traže brz i jednostavan desert. Gotov je za samo nekoliko minuta, a ukusna čokoladna glazura s mljevenim orasima daje mu poseban šarm.

Sastojci za kolač:

  • 2 jaja
  • 12 žlica šećera
  • 12 žlica mlijeka
  • 12 žlica ulja
  • 2 žlice kakaa
  • 12 žlica brašna
  • 1 žlica ruma
  • Prstohvat cimeta
  • 1 vrećica praška za pecivo

Sastojci za preliv:

  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 100 g mliječne čokolade
  • Malo mljevenih oraha
  • Malo ruma ili mlijeka

Priprema kolača

  1. Priprema smjese:
    U zdjeli snažno umutite jaja žičanom pjenjačom dok se dobro ne umute. Postepeno dodajte šećer, mlijeko, ulje, kakao, brašno, rum, cimet i na kraju prašak za pecivo. Pažljivo miješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Pečenje kolača:
    Pripremite vatrostalni kalup promjera 22 cm prikladan za mikrovalnu pećnicu. Ulijte smjesu u kalup i stavite ga u mikrovalnu pećnicu na 800 W. Pecite kolač oko 5 minuta, pazeći da je odabrana najviša postavka temperature.
  3. Priprema glazure:
    Dok se kolač peče, zagrijte slatko vrhnje u malom loncu i dodajte mliječnu čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smjesa ne postane glatka i kremasta. Dodajte malo ruma ili mlijeka za dodatni okus.
  4. Finalizacija kolača:
    Kada se kolač ispeče, ostavite ga da se kratko ohladi prije nego što ga nježno prebacite na tanjur. Premažite kolač obilno glazurom od čokolade i slatkog vrhnja, a na kraju pospite mljevenim orasima za dodatnu teksturu i ukus.
  5. Serviranje:
    Kolač poslužite ohlađen, savršen uz šalicu kave ili čaja. Ovaj brzi kolač iz mikrovalne jednostavan je, ali izuzetno ukusan desert koji će se svidjeti cijeloj obitelji.

Bonus recept: Griz pita

Griz pita je jednostavan i ukusan desert koji ne zahtijeva posebne vještine. Njegova sočna tekstura i bogat okus čine ga savršenim za sve ljubitelje tradicionalnih slastica.

Sastojci za griz pitu:

  • 4 jaja
  • 300 g šećera
  • 1,5 dl ulja
  • 2 dl jogurta ili kiselog mlijeka
  • 200 g griza
  • 1/2 limuna (naribana kora)
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1/2 kg kora za pitu

Sastojci za sirup:

  • 300 g šećera
  • 4 dl vode
  • Sok od 1 limuna

Priprema griz pite

  1. Priprema nadjeva:
    Umutite jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte ulje, jogurt i naribanu koru limuna. Kad se šećer otopi, umiješajte griz i prašak za pecivo.
  2. Složite pitu:
    Podijelite kore na tri skupine, svaka sadrži četiri kore. Premažite svaku koru nadjevom i složite je jednu na drugu. Zarolajte kore i stavite ih u tepsiju.
  3. Pečenje:
    Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite pitu oko 20 minuta dok ne postane zlatno-smeđa.
  4. Priprema sirupa:
    U loncu zagrijte vodu sa šećerom i sokom od limuna. Pustite da sirup kuha deset minuta, a zatim ga ostavite da se ohladi.
  5. Zalivanje pite:
    Kada je pita pečena, prelijte je ohlađenim sirupom. Za bolju apsorpciju možete izbosti pitu čačkalicom. Ostavite da se potpuno ohladi prije posluživanja.

Zaključak

Ovi jednostavni recepti za kolač iz mikrovalne i griz pitu savršeni su za sve prilike. Lako ih je pripremiti, a njihovi bogati okusi i teksture osigurat će vam da uživate u svakoj zalogaju. Uživajte u pripremi i još više u konzumaciji ovih ukusnih poslastica!

Preporučujemo