Ove ukusne poslastice su toliko primamljive da ih možete pripremati nekoliko puta tjedno, a najbolje od svega je to što nije potrebno paliti pećnicu! Ako vam treba brzinski desert bez previše truda, ovaj recept je pravi odgovor. U samo 5 minuta pripreme i malo vremena u hladnjaku, dobit ćete savršene slatkiše bez pečenja koji će zadovoljiti sve sladokusce.
Sastojci:
- 350 grama keksa (mljevenih ili zdrobljenih)
- 85 grama mljevenog kikirikija
- 85 grama šećera
- 180 ml slatkog vrhnja
- 1 vrećica vanilin šećera (10 grama, po želji)
- 45 grama kakao praha
- 110 grama maslaca
Za glazuru:
- 90 grama mliječne čokolade
- 30 grama crne čokolade
- 30 grama biljnog ulja
- 70 grama mljevenog kikirikija
Priprema:
- Drobljenje keksa: Započnite tako da zdrobite kekse rukama ili pomoću miksera. Cilj je dobiti fine mrvice, ali i poneki veći komadić za teksturu.
- Dodavanje kikirikija: U zdrobljene kekse dodajte mljeveni kikiriki i dobro promiješajte.
- Izrada čokoladne smjese: U loncu pomiješajte šećer i kakao prah, dobro ih sjedinite. Postepeno dodajte slatko vrhnje, neprestano miješajući, kako biste dobili baršunastu smjesu. Zagrijavajte na srednjoj vatri dok se smjesa ne zgusne.
- Dodavanje maslaca i vanilin šećera: U čokoladnu smjesu dodajte maslac i vanilin šećer. Miješajte dok se potpuno ne otopi i dok ne dobijete glatku, homogenu smjesu.
- Spajanje sastojaka: Čokoladnu smjesu pomiješajte s mješavinom keksa i kikirikija. Dobro promiješajte dok svi sastojci ne budu ravnomjerno sjedinjeni. Smjesa treba biti gusta i kompaktna.
- Oblikovanje deserta: Oblikujte smjesu u okrugle oblike ili ih utisnite u silikonske kalupe po želji. Ako koristite kalupe, pobrinite se da dobro pritisnete smjesu kako biste spriječili nastanak praznih prostora.
- Hlađenje: Stavite desert u hladnjak na otprilike jedan sat kako bi se stvrdnuo i postao spreman za posluživanje.
Priprema glazure:
- Izrada glazure: Otopite mliječnu čokoladu i crnu čokoladu zajedno s biljnim uljem. Dodajte nasjeckani kikiriki u smjesu i miješajte dok ne dobijete glatku glazuru.
- Prelijevanje deserta: Nakon što je desert dovoljno ohlađen, izvadite ga iz kalupa i prelijte ga pripremljenom glazurom. Po želji, možete dodati još malo mljevenog kikirikija na vrh za ukras.
Zaključak:
Ove slastice bez pečenja savršene su za sve koji traže brzi i jednostavni desert. S minimalnim sastojcima i kratkim vremenom pripreme, ovi slatki zalogaji pružit će vam pravo zadovoljstvo u svakom zalogaju. Nema potrebe za pečenjem, a rezultat je neodoljiva kombinacija čokolade, keksa i kikirikija. Uživajte u ovom desertu nekoliko puta tjedno, jer je jednostavno previše dobar da biste ga pripremili samo jednom!