Riba je jedna od najzdravijih namirnica koju možete jesti skoro svaki dan. Bogata je hranljivim sastojcima, ukusna je i veoma lagana, tako da se nećete osećati previše siti čak i ako jedete ribu. Danas ćemo pogledati koje su ribe savršene za redovnu konzumaciju.

  • Poznato je da konzumiranje ribe ima značajne zdravstvene prednosti, međutim, nažalost, ona nije osnovna namirnica u ishrani mnogih ljudi. To se može pripisati brojnim faktorima, od kojih je jedan relativno visoka cijena povezana s ribom kao opcijom hrane.

Mnogi ljudi se fokusiraju samo na ukus skuše, često zanemarujući njene zdravstvene prednosti. Svaka hrana ima različita hemijska svojstva koja na neki način utiču na organizam. Skuša je bogata proteinima i mastima, kojih je obično više u ribi koja se ulovi zimi u sjevernim područjima.

Uopšteno govoreći, sadržaj masti je oko 13 grama, što je dovoljno da se riba svrsta u masnu. Sa prosječnim sadržajem proteina od 18 grama, ovi proteini se apsorbuju tri puta brže od proteina u govedini. Skuša je klasifikovana kao niskokalorična riba.

Da biste zadovoljili svoje dnevne kalorijske potrebe, potrebno je pojesti oko 700 grama ribe, uzimajući u obzir masnoće. Skuša je bogata nezasićenim masnim kiselinama koje su korisni proizvodi i antioksidansi. Ove masne kiseline igraju ključnu ulogu u jačanju ćelijskih membrana tijela neutralizacijom slobodnih radikala.

Ovi slobodni radikali mogu prodrijeti u ćelijske zidove i ometati njihove funkcije, što dovodi do razvoja raznih bolesti, poput raka. Da biste to spriječili, važno je jesti pravu hranu. Davanje ribljeg ulja djeci je namjerno jer sadrži visok nivo nezasićenih masnih kiselina.

Hemijski sastav skuše ima pozitivan učinak na zdrav rast i razvoj djece, a koristan je i za trudnice i dojilje. Uključivanje skuše u ishranu tokom adolescencije je neophodno kako bi se izbegla neravnoteža u visceralnom rastu i razvoju.

  • Ova riba je bogata esencijalnim mineralima kao što su kalijum, fosfor, fluor, sumpor, cink, hlor i natrijum, od kojih svi imaju značajne prednosti. Skuša je takođe bogata raznim vitaminima B grupe, posebno vitaminom B12 i vitaminom PP. Ovi vitamini B su neophodni za sintezu DNK i igraju važnu ulogu u metabolizmu masti.


Redovna konzumacija skuše pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, poboljšava funkciju probavnog sistema i jača nervni sistem. Osim toga, igra vitalnu ulogu u formiranju hemoglobina i osigurava adekvatnu zasićenost kisikom. Prisustvo masti i nezasićenih masnih kiselina čini ga vrlo korisnim za mozak, kožu i kosu.

Pored toga, velike količine fosfora su neophodne za razvoj različitih enzima koji služe kao katalizatori hemijskih reakcija u ćelijama. Samo jedna vrsta ribe može garantovati potpuno zdravlje organizma. Skuša je bogata fosfornom kiselinom, koja igra vitalnu ulogu u razvoju koštanog tkiva u tijelu, što je čini posebno korisnom za djecu.

Međutim, on također nudi značajne prednosti odraslima, koji često razvijaju mišićno-koštane probleme kako stare. Skuša se smatra jednom od najhranljivijih riba i poznata je po svom odvažnom i jedinstvenom ukusu.

Odličan je izvor proteina i osigurava esencijalne vitamine uključujući B2, B3, B6 i B12 pored važnog vitamina D. Meso skuše je bogato mineralima kao što su bakar, selen i jod. Skuša je poznata kao masna riba i bogata je omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za održavanje zdravlja srca i mozga.

Preporučujemo