Krompir je izuzetno važna i popularna namirnica. Osim hranjivosti i škroba, ima i druge prednosti. Danas vam pokazujemo kako da to maksimalno iskoristite.

Sok od krompira postaje sve popularniji zbog brojnih zdravstvenih prednosti. Ovaj izvanredni napitak ne samo da jača imuni sistem već i ublažava glavobolju i menstrualne grčeve. Uprkos uobičajenoj zabludi da se sirovi krompir ne treba jesti, tradicionalna medicina ga već dugo ceni zbog izuzetnih zdravstvenih prednosti. U stvari, sirovi krompir je veoma koristan i hranljiv, posebno kada je u pitanju rešavanje stomačnih tegoba.

Pokazalo se da je sok od krompira veoma efikasan u lečenju gastritisa i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Kako bi se osjetili njegovi pozitivni efekti, preporučuje se da natašte i prije ručka i večere popijete pola decilitra soka od krompira. Osim toga, utvrđeno je da sok od krompira pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi i liječenju respiratornih stanja, uključujući ozbiljna stanja poput emfizema. Za pripremu soka važno je pažljivo oprati krompir i ukloniti sve zelene dijelove klica ili kožicu.

Zatim narendajte krompir i ocedite ga krpom ili sokovnikom. Za najbolji ukus i kvalitet, preporučuje se da odmah uživate u sveže ceđenom soku. Po želji možete ga pomiješati sa raznim vrstama voća ili povrća. Da biste povećali nivo energije, pomiješajte sok od krompira, šargarepe i jabuke i pijte ga dva puta dnevno. Kožice krompira sadrže esencijalne hranljive materije i bogate su ugljenim hidratima, proteinima, vitaminima C i B6, kalijumom, gvožđem, magnezijumom i cinkom.

Krompirov sok je bogat hranjivim tvarima, što ga čini sve popularnijim kao eliksir zdravlja. Iako se često zanemaruje, krompir ima izvanrednu sposobnost pružanja brojnih prednosti za cjelokupno zdravlje. Vekovima je krompir (naučno poznat kao gomoljast) bio osnovni deo ishrane mnogih društava širom sveta.

Iako se tradicionalno jedu u kuvanom ili pečenom obliku, upotreba sirovog krompira i soka od krompira sve se više prepoznaje zbog njihovog potencijalnog doprinosa opštem zdravlju. Međutim, sok od krompira je bogat esencijalnim vitaminima, uključujući vitamin C i B-kompleks, kao i nekoliko minerala uključujući kalijum, magnezijum, fosfor i gvožđe.
Osim toga, ovaj sok bogat nutrijentima bogat je antioksidansima, koji se efikasno suprotstavljaju štetnim efektima slobodnih radikala u tijelu.

Preporučujemo