Potrebni Sastojci:
Za ovu ukusnu tortu od limuna trebat će vam:
- 1 šalica šećera
- Kora jednog limuna
- 3 jaja
- 1 žličica suncokretovog ulja
- 1/2 šalice limunovog soka
- 1 šalica mlijeka
- 2,5 šalice brašna
- 1 pakiranje praška za pecivo
- Malo džema od jagoda
- Kokos za posipanje
Priprema Torte:
- Priprema Smjese:
- U zdjeli pomiješajte šećer i koru limuna. Dobro ih izmiješajte dok se ne sjedine.
- Dodavanje Jaja:
- Dodajte jaja u smjesu i snažno miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu.
- Dodavanje Tekućih Sastojaka:
- Umiješajte suncokretovo ulje, limunov sok i mlijeko, pazeći da se svi sastojci dobro sjedine.
- Dodavanje Suhih Sastojaka:
- Pomiješajte prosijano brašno i prašak za pecivo, a zatim ih dodajte u smjesu i dobro sjedinite.
- Priprema za Pečenje:
- Smjesu za tortu izlijte u kalup za tortu prethodno namazan maslacem. Prelijte obilno džemom od jagoda.
- Pečenje:
- Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite tortu dok ne postane zlatno smeđa i čvrsta na dodir.
- Završni Dodir:
- Nakon što izvadite tortu iz pećnice, prelijte je dodatnim džemom i pospite kokosom.
Uživajte u ovoj osvježavajućoj torti s okusom limuna!
Bonus: Ćuftice od Krompira Punjene Sirom
Ovaj brzi i ukusni recept donosi savršen spoj hrskave korice i mekane unutrašnjosti.
Potrebni Sastojci:
- 3 krompira
- 2 glavice luka
- 75 g sira
- 2 jaja
- 4 kašike pšeničnog brašna
- Peršun (opcionalno)
- Krušne mrvice
- Maslac
- Suncokretovo ulje
- Sol i crni biber po ukusu
Priprema Krompirovih Loptica:
- Priprema Krompira:
- Ogulite i narežite krompir na kockice. Skuhajte ga u slanoj vodi dok ne omekša, a zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi.
- Priprema Luka i Sira:
- Narežite luk na tanke kriške. Naribajte sir na krupno rende.
- Miješanje Sastojaka:
- Naribajte ohlađeni krompir u zdjelu. Dodajte sol, crni biber i sjeckani peršun.
- U tavi na malo maslaca prodinstajte luk i sir dok se ne otope i sjedine, zatim ih pomiješajte s naribanim krompirom. Dodajte brašno da smjesa postane kompaktna.
- Formiranje Loptica:
- Od smjese oblikujte ovalne ćufte. Svaku ćuftu umočite u razmućeno jaje i uvaljajte u krušne mrvice.
- Prženje:
- Pržite ćufte u tavi na suncokretovom ulju dok ne postanu zlatno smeđe sa obe strane.
- Posluživanje:
- Hrskave krompirove loptice poslužite s svježom salatom i povrćem kuhanim na pari za ukusan obrok.
Uživajte u ovim ukusnim ćufticama od krompira punjenim sirom!
Preporučujemo