Jednostavan i Ukusan Kolač

Ovaj kolač je savršen za sve prilike, jer je jednostavan za pripremu, blag i nevjerovatno ukusan. Recept koji slijedi opisuje kako napraviti ovaj omiljeni desert koji će se svima dopasti.

Sastojci za Koru:

  • 3 jaja
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike kakaa
  • 1 vanilin šećer
  • Pola kesice praška za pecivo

Priprema Kore:

Sve sastojke za koru izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Izlijte smjesu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200°C oko 10 minuta. Kada je kora pečena, ostavite je da se ohladi.

Sastojci za Kremu:

  • 700 ml vrhnja za šlag
  • 2 pudinga od vanilije (pripremljena prema uputama na pakovanju)
  • 1 želatin
  • 100 g čokolade za kuhanje (nasjeckane)

Priprema Kreme:

Umutite vrhnje za šlag dok ne postane čvrsto. Pripremite puding prema uputama na pakovanju i dodajte ga u umućeno vrhnje. Želatin pripremite prema uputama na pakovanju i dodajte ga u smjesu. Na kraju, umiješajte nasjeckanu čokoladu u kremu.

Sastojci za Glazuru:

  • 100 g mliječne čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema Glazure:

Istopite čokoladu s uljem na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.

Sastavljanje Kolača:

Na ohlađenu koru nanesite pripremljenu kremu, ravnomjerno je rasporedivši. Preko kreme prelijte glazuru od čokolade. Kolač možete dodatno ukrasiti po želji – naribanom čokoladom, mljevenim orasima ili šarenim mrvicama.

Dodatni Savjeti:

  1. Hlađenje: Nakon što ste nanijeli glazuru, stavite kolač u frižider na nekoliko sati kako bi se sve slojeve dobro povezali i stegnuli.
  2. Varijacije: Umjesto mliječne čokolade, možete koristiti tamnu čokoladu za intenzivniji okus, ili bijelu čokoladu za blažu verziju.
  3. Serviranje: Kolač je najbolji kada se posluži hladan, direktno iz frižidera.

Ovaj kolač je idealan za sve prilike, od porodičnih okupljanja do posebnih svečanosti. Njegova jednostavna priprema i bogat ukus sigurno će osvojiti srca svih koji ga probaju. Prijatno!

Preporučujemo