Jednostavan i Ukusan Kolač
Ovaj kolač je savršen za sve prilike, jer je jednostavan za pripremu, blag i nevjerovatno ukusan. Recept koji slijedi opisuje kako napraviti ovaj omiljeni desert koji će se svima dopasti.
Sastojci za Koru:
- 3 jaja
- 3 kašike brašna
- 3 kašike ulja
- 2 kašike šećera
- 2 kašike kakaa
- 1 vanilin šećer
- Pola kesice praška za pecivo
Priprema Kore:
Sve sastojke za koru izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Izlijte smjesu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200°C oko 10 minuta. Kada je kora pečena, ostavite je da se ohladi.
Sastojci za Kremu:
- 700 ml vrhnja za šlag
- 2 pudinga od vanilije (pripremljena prema uputama na pakovanju)
- 1 želatin
- 100 g čokolade za kuhanje (nasjeckane)
Priprema Kreme:
Umutite vrhnje za šlag dok ne postane čvrsto. Pripremite puding prema uputama na pakovanju i dodajte ga u umućeno vrhnje. Želatin pripremite prema uputama na pakovanju i dodajte ga u smjesu. Na kraju, umiješajte nasjeckanu čokoladu u kremu.
Sastojci za Glazuru:
- 100 g mliječne čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema Glazure:
Istopite čokoladu s uljem na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.
Sastavljanje Kolača:
Na ohlađenu koru nanesite pripremljenu kremu, ravnomjerno je rasporedivši. Preko kreme prelijte glazuru od čokolade. Kolač možete dodatno ukrasiti po želji – naribanom čokoladom, mljevenim orasima ili šarenim mrvicama.
Dodatni Savjeti:
- Hlađenje: Nakon što ste nanijeli glazuru, stavite kolač u frižider na nekoliko sati kako bi se sve slojeve dobro povezali i stegnuli.
- Varijacije: Umjesto mliječne čokolade, možete koristiti tamnu čokoladu za intenzivniji okus, ili bijelu čokoladu za blažu verziju.
- Serviranje: Kolač je najbolji kada se posluži hladan, direktno iz frižidera.
Ovaj kolač je idealan za sve prilike, od porodičnih okupljanja do posebnih svečanosti. Njegova jednostavna priprema i bogat ukus sigurno će osvojiti srca svih koji ga probaju. Prijatno!