Recepti za Ukusne Ljetne Slatke

Ljetni Desert s Okusom Sladoleda

Dragi fanovi, danas vam donosim recept za ukusnu ljetnu slasticu s okusom sladoleda – čokoladna slastica princeza. Ovaj desert je jednostavan za pripremu i izuzetno lagan, savršen za ljetne dane. Obavezno zabilježite ovaj recept u svojoj knjizi recepata.

Sastojci:

Za Puding:

  • 2,5 šalice mlijeka
  • 1 pakiranje čokoladnog pudinga

Za Sloj s Grizom:

  • 1 litra mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 1/2 šalice griza
  • 3 žlice škroba
  • 1 pakiranje vanilije
  • 1 žličica maslaca

Priprema:

  1. Puding:
    • Mlijeko i puding stavite u odgovarajuću šerpu i uz stalno miješanje kuhajte dok ne zavrije i zgusne se.
    • Unutrašnjost kalupa navlažite vodom i napunite kalup pripremljenim pudingom. Ostavite da se ohladi.
  2. Sloj s Grizom:
    • U drugoj šerpi pomiješajte mlijeko, griz, šećer i škrob. Kuhajte na srednjoj vatri uz stalno miješanje dok ne zavrije i ne zgusne se.
    • Dodajte maslac i vanilin ekstrakt te dobro promiješajte.
    • Prelijte preko ohlađenog pudinga i ostavite u hladnjaku 3-4 sata.
  3. Posluživanje:
    • Izvadite iz kalupa, narežite i poslužite. Uživajte u ovoj osvježavajućoj ljetnoj poslastici!

Bonus Recept: Torta od Mandarina

Najukusnija torta koju sam ikada napravila! Jednostavna i ukusna, spremna za samo 10 minuta!

Sastojci:

  • 6-7 mandarina
  • 3 jaja
  • 2 šalice šećera (2 dl)
  • 1 šalica ulja
  • 1 šalica mlijeka
  • 2 šalice brašna
  • 1/2 pakiranja praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

  1. Priprema Mandarina:
    • Ogulite mandarine i prerežite ih na pola. Svaku polovicu umočite u šećer i stavite izrezane stranice na dno tepsije, ređajući ih po dužini tepsije.
  2. Priprema Tijesta:
    • Umutite cijela jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta.
    • Dodajte ulje i mlijeko, a zatim umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i vanilin šećerom.
    • Dobro promiješajte i prelijte preko pripremljenih mandarina.
  3. Pečenje:
    • Zagrijte pećnicu i pecite 30-40 minuta, provjeravajući čačkalicom. Ako čačkalica izađe suha, torta je pečena.
  4. Hlađenje i Posluživanje:
    • Ostavite tortu da se ohladi, zatim prislonite tanjur uz nju i pažljivo okrenite. Odvojite tortu od kalupa.
    • Ohlađenu tortu narežite na kriške i poslužite. Uživajte u predivnoj torti od mandarina naopako!

Prijedlog za Posluživanje:

Kada se zaželite nečeg slatkog, voćnog i jednostavnog, ova torta je idealna. Pogodna je za mlade domaćice i garantira uspjeh svaki put. Uživajte u ljetnim danima uz ove ukusne slastice!

Preporučujemo