Kvasac, poznat svima po svojoj osnovnoj ulozi u pravljenju hleba, peciva i kolača, zapravo krije niz neverovatnih i korisnih osobina koje se mogu primeniti daleko izvan granica kuhinje. Mnogima je ova sirovina simbol dizanja testa i pripreme ukusnih zalogaja, ali njegov potencijal seže mnogo dalje, čak i do oblasti zdravlja, higijene i borbe protiv svakodnevnih kućnih problema – među kojima su najdosadniji svakako komarci.

Ovi mali, naporni insekti postaju posebno aktivni u letnjim mesecima i mogu učiniti boravak na otvorenom, ali i u zatvorenom prostoru, neprijatnim. Ljudi se najčešće oslanjaju na hemijske preparate, elektronske aparate i mreže protiv komaraca, ali postoji i jedno prirodno, efikasno i bezbedno rešenje, a to je upravo – kvasac.
U borbi protiv komaraca, kvasac ima vrlo specifičnu i korisnu osobinu: tokom fermentacije, on proizvodi gas – ugljen-dioksid. Ovaj gas komarci instinktivno registruju kao signal da se u blizini nalazi ljudsko telo, jer ga mi prirodno izdišemo. Tako kvasac postaje savršen mamac za njih. No, da bi ta osobina bila iskorišćena, potrebno je napraviti jednostavnu, ali vrlo efikasnu zamku. Evo kako to izgleda korak po korak:
-
Potrebna vam je obična plastična boca od dve litre.
-
Isecite je poprečno, tako da dobijete dva dela – gornji (levak) i donji (posuda).
-
U donji deo sipajte mešavinu:
-
jednu šolju toplije vode
-
četvrtinu šolje smeđeg šećera
-
-
Ostavite da se mešavina prohladi, a zatim dodajte četvrtinu kašičice kvasca. Važno je ne mešati sastojke, jer se prirodni proces fermentacije odvija efikasnije bez mešanja.
-
Gornji deo boce (levak) okrenite naopako i umetnite u donji deo, tako da se formira zamka.
-
Ako želite veću efikasnost, obložite bocu tamnim materijalom, jer komarce više privlače mračna i topla mesta.
Na ovaj način dobijate zamku u koju komarci lako ulaze, vođeni mirisom fermentacije, ali iz koje ne mogu da izađu. Ova metoda ne uključuje nikakve hemikalije, pa je bezbedna za kuće sa decom i kućnim ljubimcima. Takođe je ekološka, ekonomična i može se praviti iznova kad god je potrebno.
Ali tu se priča o kvascu ne završava. Ova čudesna supstanca ima još niz korisnih primena u domaćinstvu, zdravlju i ličnoj nezi.
Jedna od oblasti gde kvasac takođe blista jeste nega kože. Mnogi ljudi, posebno oni sa masnom kožom, sklonošću ka aknama ili iritacijama, traže prirodne alternative za skupe kozmetičke proizvode. Kvasac se u tom slučaju pokazao kao vrlo moćan prirodni saveznik, zahvaljujući svojim antibakterijskim i umirujućim svojstvima.
Priprema maske na bazi kvasca je jednostavna i ne zahteva puno sastojaka:
-
Polovina kocke svežeg kvasca
-
Mlak mleko – količina po potrebi, da se dobije gusta pasta
Nakon što se dobije glatka smesa, nanosi se ravnomerno na lice i ostavi da deluje oko 20 do 30 minuta. Zatim se ispira mlakom vodom, a koža ostaje osvežena, čista i smirena. Redovnom upotrebom ove maske, mnogi korisnici primećuju smanjenje upala, regulaciju lučenja sebuma i bolju teksturu kože.
Još jedan zanimljiv i veoma praktičan aspekt upotrebe kvasca je njegova uloga u ekološkom čišćenju domaćinstva. Umesto da se koriste jaka industrijska sredstva koja sadrže agresivne hemikalije, moguće je napraviti domaći enzimski čistač – koji ne samo da efikasno čisti, već i odvraća štetočine poput mrava i buba.
Recept za pripremu ovog čistača izgleda ovako:
-
300 g kora od limuna ili narandže
-
100 g smeđeg šećera
-
1 kašičica kvasca
-
1 litra vode
Ova smeša se sipa u plastičnu bocu, koja se zatvara i dobro protrese kako bi se šećer rastvorio. Smesa se ostavlja da fermentiše oko 14 dana, uz svakodnevno lagano mućkanje. Nakon fermentacije, tečnost se procedi i koristi kao sredstvo za čišćenje površina, odvoda, pa čak i podova.
Preostala čvrsta masa takođe se može iskoristiti:
-
U kombinaciji sa sodom bikarbonom pravi se pasta za ribanje.
-
Dodatnim usitnjavanjem u blenderu, nastaje moćno sredstvo za uklanjanje tvrdokornih mrlja i masnoće.
Prednost ovog čistača je višestruka:
-
Ekološki je prihvatljiv
-
Ne sadrži štetne supstance
-
Efikasno odstranjuje neprijatne mirise i prljavštinu
-
Odbija insekte, jer im fermentisani miris nije prijatan
Upravo ova svestranost čini kvasac jednim od najkorisnijih proizvoda u domaćinstvu, koji je istovremeno dostupan, jeftin i prirodan.
Iskustva ljudi koji su u svoje navike uvrstili ove alternativne načine upotrebe kvasca svedoče o njegovoj delotvornosti. Oni ističu sledeće prednosti:
-
Efikasna borba protiv komaraca bez hemikalija
-
Poboljšanje stanja kože na prirodan način
-
Čišćenje doma bez iritacija i neprijatnih mirisa
-
Ušteda novca u odnosu na kupovne proizvode
-
Veće ekološko osvešćivanje i smanjenje otpada
Oni koji su ranije koristili samo hemijske proizvode, sada ističu da je korišćenje kvasca promenilo njihovo viđenje domaćinstva – u pozitivnom, zdravijem i odgovornijem pravcu.
Dakle, kvasac nije samo običan sastojak za dizanje testa. On je tihi heroj svakodnevnog života, koji uz malo znanja i truda, može imati široku primenu – od borbe protiv dosadnih insekata, preko nege kože, do ekološkog čišćenja doma. Njegove prirodne osobine čine ga pogodnim za svakodnevnu upotrebu bez bojazni od neželjenih posledica. A najlepše od svega – uvek ga imate pri ruci.
Za one koji žele da budu odgovorniji prema svom zdravlju, životnoj sredini i kućnom budžetu, kvasac je jedno od najjednostavnijih i najmoćnijih rešenja. Sa njim možete stvoriti čistiji, sigurniji i prijatniji prostor, u kome se živi rasterećeno – bez nepotrebnih hemikalija i uz više oslanjanja na prirodu.
Na kraju, kada sledeći put posegnete za kvascem da biste umesili hleb, možda se setite da on ima još mnogo toga da ponudi – od zamki za komarce do tretmana za lice i čistača za kuhinju. U tom trenutku, kuhinjska polica sa kvascem postaće simbol pametnog domaćinstva i doma u kome priroda ponovo ima glavnu reč.