Krompir je jedna od rajrasprostranjenijih namirnica na svijetu.Koristi se u razne svrhe i na različite načine.Za dugotrajne i ukusne krompire, slijedite ove smjernice kako biste bili sigurni da će ostati čvrsti, glatki i punog okusa. Kada se krompir skladišti duže vrijeme, može početi nicati i gubiti svoju vizualnu privlačnost i okus.

Ako držite krompire izvan frižidera,to pruža značajnu prednost. Međutim, ako se ostave u neprikladnom okruženju dulje vrijeme, njihovo stanje može se pogoršati ili mogu čak početi pokazivati znakove propadanja.

Nepravilno skladištenje krompiramože uzrokovati nastanak klica na usjevu. Kada primijetite takve izbočine na krompiru, to jasno ukazuje da je temperatura skladištenja premašila odgovarajuću razinu, a da ostali uslovi nisu bili u skladu s potrebnim standardima.

 

 

Jedan djed je osmislio genijalnu metodu kako spriječiti nicanje krompira, koristeći platnene vrećice kao spremnike za skladištenje. Prije nastavka, važno je pažljivo pregledati stavke kako biste osigurali da nema znakova oštećenja ili savijanja.

Ukoliko primijetite pokvareni krompir preporučljivo je izdvojiti ga iz vrećice. Dodajte kestene i žireve u istu vrećicu zajedno s krompirom. Kestenje otežava izdanak, dok žir usporava proces sušenja i vehnuća. Ovaj jedinstveni spoj proizvoda omogućuje produženo čuvanje krompira, omogućavajući vam da uživate u njima bez straha.

Djed je čuvao svoj krompir u podrumu koji je bio taman i hladan, gdje temperatura nikada nije prelazila 7 stepeni Celzijusa. Ako nemate podrum, preporučuje se pronaći hladniji i tamniji prostor unutar kuće specijalno za skladištenje krompira.

Za sprječavanje nicanja krumpira može se primijeniti jednostavna tehnika. Dovoljno je dodati jednu jabuku u vrećicu s krumpirom. Etilen, prirodni spoj koji proizvode jabuke, ključan je za održavanje svježine i čvrstoće krompira.

Ova metoda omogućuje jabuci da efikasno spriječi nicanje krompira otprilike 8 sedmica. Kako biste osigurali svježinu krompira, preporučuje se izbjegavanje skladištenja u plastičnim vrećicama ili kontejnerima.

 

 

Krompir (lat. Solanum tuberosum) je namirnica koja potječe iz južnoameričkih Anda i pripada porodici Solanaceae. Interesantan naziv za krompir imaju Indijanci Quechua – dali su mu ime “papa”.

Ova biljka je postala važan dio prehrane nakon što je otkrivena Amerika, osvajajući svjetske kuhinje. Uz poznati naziv “krompir”, ima i druge narodne nazive poput krompira, krtola, kumpira, krumpijera, kalampera, podzemljice i patate.

Nadzemni dio krompira je zeljasta stabljika, debela do prsta, suglastim oblikom. Listovi su nepravilno perasto razdijeljeni s jajolikim listićima. Cvjetovi, koji variraju u boji od bijele do ljubičaste, nalaze se u pašticama na dugim peteljkama. Plod je žućkasto-bijelo-zelenkasta boba.

Krompir se može pripremiti na različite načine kao hrana. Može se kuhati, pržiti ili peći, ovisno o kulinarskim preferencijama.Naravno to sve zavisi od toga kako ko voli krompir i u kojem obliku.

Kada se radi o kuhanom krompiru on može da se posluži jednostavno narezan i posoljen ili se može dalje pripremiti kao restani krompir, pire krompir ili salata.Prženi krompir često se priprema kao pomfrit ili kao krompir narezan na veće kriške, kao čips ili spiralni krumpir.

Pečeni krompir može se pripremiti kao krompir ispod peke ili pečen u pećnici narezan na veće komade ili ploške, samostalno ili s mesom.Također, postoji jelo nazvano “kumpir”. Ovo je inače tursko jelo koje se brzo priprema a sastoji se uglavnom od krompira.

 

Preporučujemo