U prirodi se nalazi lijek za svaku bolest. Svaka biljka ima svoje koristi.Danas govorimo o čuvarkući.

Čuvarkuća, koja je poznata po svojim korisnim učincima na kožu,znači kada se koristi izvana.Čuvarkuća također pruža brojne zdravstvene prednosti kada se konzumira. Ova biljka je visoko cijenjena zbog svojih protuupalnih i ljekovitih svojstava te je korisna u tretiranju raznih kožnih problema kao što su bradavice, čirevi, rane, opekline, kurje oči, sunčeve pjegice te bolovi uzrokovani gihtom ili ubodima insekata.

Čuvarkuća je dobra i za :

Imunitet: Čuvarkuća se može koristiti kako bi se ojačao imunološki sustav kada se konzumira.
Probavne smetnje i zatvor: Čuvarkuća u kombinaciji s medom posebno je korisna za tretiranje probavnih problema, uključujući zatvor.
Detoksikacija: Čuvarkuća doprinosi eliminaciji toksina iz tijela.

 

 

Donosimo vam i jedan recept, a u pitanju je recept za eliksir s čuvarkućom i medom:
Sastojci:
– 300 g nasjeckanih svježih listova čuvarkuće
– 500 g meda

  • Priprema:
    – Nasjeckane listove čuvarkuće pomiješajte s medom.
    – Smjesu stavite u čistu staklenku i dobro zatvorite poklopcem.
    – Zatim staklenku omotajte folijom kako biste zaštitili smjesu od svjetlosti te čuvajte u hladnjaku.

 

Med predstavlja  sladak i viskozan proizvod koji pčele stvaraju. Pčele proizvode med od nektara,a nektar prikupljaju s cvjetova ili slatkog izlučivanja (medene rose) nekih insekata. Smatra se jednim od najizvanrednijih proizvoda prirode jer sadrži gotovo sve nutrijente koji su potrebni ljudskom organizmu.

Nektar koji pčele skupljaju iz cvijeća je osnovni izvor ugljikohidrata koje pčele pretvaraju u lako probavljivi šećer – glukozu i fruktozu, što je glavna komponenta meda.

Kada je u pitanju zreli med,zreo med najčešće ne sadrži više od 15% vode, a pčele ga čuvaju u saću pokrivenom voskom kako bi spriječile upijanje vlage i kvarenje.

 

 

Med ima mnoge karakteristike, naprimjer veoma je bogat mineralima, aminokiselinama, visoko kvalitetnim organskim kiselinama poput mravlje, jabučne, limunske, octene i jantarne kiseline, pigmentima, raznim derivatima klorofila, voskom, inulinom i kompleksom vitamina B.

Kada se radi  o meljikovcu, medljikovac je najčešće poznat kao bagremov med, sadrži čak 13 puta više minerala u usporedbi s cvjetnim medom.Sadrži i visok broj  željeza. Uprkos velikim naporima i ulaganjima u tehnologiju, industrijska proizvodnja meda nije uspjela postići kvalitetu prirodnog meda.

Tajna pravilne proizvodnje prirodnog pčelinjeg meda leži u samim pčelama i njihovim probavnim organima, koji pretvaraju ovaj proizvod u nezamjenjivi ljekoviti sastojak ljudske prehrane.

Nijedna pčela na svijetu ne proizvodi loš med; loš med obično je rezultat industrijskog procesiranja ili nepažljivosti i nedovoljne obučenosti pčelara.Ako koristite med u tolim napicima pao što je  čaj, od velike je ažnosti da obavezno pazite da temperatura napitka nije previsoka jer se prekomjernim zagrijavanjem gube ljekovita svojstva meda.

Med bi trebao biti potpuno rastopljen u tekućini jer samo tada ljudski organizam može potpuno iskoristiti njegove ljekovite tvari. Ako konzumirate med bez tekućine, preporučljivo je držati ga u ustima sve dok se ne otopi. Zahvaljujući svojoj lakoći probavljivosti, med trenutno vraća izgubljenu energiju, dok dugotrajnom primjenom može osigurati fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost. Njegova ljekovita svojstva čine ga neizostavnim sastojkom zdrave prehrane, a pravilnom konzumacijom med možemo pretvoriti u učinkovit lijek.

Preporučuje se konzumacija meda kovanom kuhinjskom žlicom, iako neki pčelari tvrde da se korištenjem drvene žlice njegova svojstva mogu bolje sačuvati, iako ta tvrdnja nije znanstveno dokazana.

 

Preporučujemo